По-малко са пострадалите в катастрофи деца, по данни на Пътна полиция

Крими

13-06-2016, 16:49

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Започна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя” започна на 10 юни и ще продължи до 30 юни 2016 г., съобщават от ОД на МВР - В. Търново В рамките на акцията ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година, за прогимназиалния и гимназиалния курс. В района на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствие.

През месеците юли и август полицейските операции ще се насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т. ч. и деца и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Закона за движение по пътищата.

Съвместно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните инспекторати по образование и училищните ръководства ще се осъществяват действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки с цел недопускане управлението на автобуси под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества, ще се осъществяват проверки за техническата изправност на автобусите. При установяване на нарушения незабавно ще се вземат необходимите законови мерки.

От началото на 2016 година до 31 май на територията на област В. Търново са регистрирани 6 пътно транспортни произшествия, при които са пострадали деца на възраст под 16 години. През същия период на миналата година броят на пострадалите деца възлиза на 8 или с две повече.

През първото петмесечие на 2016 г. на територията на областта са регистрирани общо  605 пътни инцидента, от тях 77 тежки, при които са загинали 9 граждани и са пострадали 106. За същия период на миналата година произшествията са били 585, от тях 74 тежки, с 8 загинали и 85 ранени граждани.

14 от тежките пътни инциденти са с участието на пешеходци, при които са пострадали 13 гражданин, а един е загинал. През отчетения период на 2015 г. броя на пътните инциденти с участие на пешеходци възлиза на 21, с един загинал и 21 ранени граждани.

През периода са установени 24 463 нарушения, допуснати от водачи на автомобили и 74 от пешеходци. Съставени са 2 997 акта и са наложени  20 662 глоби по фиш. 

Проведени са 7 специализирани полицейски операции, съвместно с ОО „Автомобилна администрация” и АПИ за установяване на претоварени автомобили, неспазване на часовете за шофиране и извършване на опасни маневри. Съставени са 4 акта за претоварени автомобили, 9 акта за технически неизправни возила, 3 акта за неправоспособност и са наложени 28 глоби по фиш.

4 специализирани операции са проведени, с цел установяване на неправилно пресичащи пешеходци и водачи, отнели предимството им на пешеходна пътека. Съставени са  6 акта на водачи, отнели предимство и 4 акта и 68 глоби по фиш на пешеходци.

Съвместно с АПИ и ОО „Автомобилна администрация” са проведени 5 специализирани полицейски операции, за установяване на незаконен превоз на дървесина и претоварване на автомобилите. Съставени са общо 8 акта.