Поскъпва водката в Русия

Акцизът обаче не се променя

Поскъпва водката в Русия. От днес увеличават минималната цена на водката - до 190 рубли за бутилка от 0,5 литра, (което е около 5,09 лева - б.р), съобщи РИА Новости. Промяната е според нареждане от Министерството на финансите на Руската федерация от 2 юни.

Минималната цена на коняка и брендито остават на предишно ниво - 293 рубли за бутилка бренди с вместимост 0,5 литра и 322 рубли за бутилка коняк.

Минималната цена на дребно на водката е инструмент за борбата с евтините фалшификати на алкохол на пазара. От 1 февруари 2015 година тя бе установена от руския алкохолен регулатор на ниво от 185 рубли за половинка (0,5 л). Преди това бе 220 рубли (5,89 лева) за половинка.

В същото време акциза за водката не се променя от 2014 година - той е 500 рубри (13,38 лв.) за литър чист спирт. Производителите на алкохол предлагат да се намали ставката на акциза, но докато това може да стесни пазара на нелегалната продукция.

В Съюза на производителите на алкохолни продукти са уверени, че настоящето ниво на акцизите ще бъде актуализирано на такова ниво, че да отговаря на интереса на бизнеса, държавата и населението - по техни разчети акциза трябва да е приблизително на 300 рубли за литър спирт (8,03 лева - б.р.).