Кошмарът в Марсилия: Четирима са тежко ранени (обзор)

Ранени са 31 души, а трима от тежко ранените са полицаи

Марсилската полиция най-после се справи с хулиганските прояви на английски, руски и местни фенове, които се биха няколко дни поред в града. Равносметката не е никак приятна - ранените са 31 души, от тях четирима са пострадали много тежко. 

От въпросните четирима в реанимация в местните болници, трима са полицаи. Четвъртият е английски запалянко на 51-годишна възраст, който е с опасност за живота. Той е удрян с метални пръти в главата. Повече подробности не се съобщават. 

След тридневните сблъсъци арестуваните хулигани са общо 17. Издирват се и още замесени в битките по улиците на Марсилия, но сега идват и още темпераментни агитки и затова работата на местната полиция е много натоварена.

Спортен журналист от "Гардиън" описва, че след мача Англия - Русия в събота по улиците на Марсилия е имало "стотици уплашени хора, които се лутат, няма градски транспорт, метрото е спряно, не работят и таксита."
Припомняме, че насилието между футболни агитки в града продължава трети ден, като информациите какво точно се случва са противоречиви. Руски медии пишат за "пияни английски хулигани", докато британски и френски медии разказват за внезапно нападение от около 200 облечени в черно руски и френски запалянковци над събралите се да пият бира англичани.
Инцидентите преди мача бяха предимно в района на стария град, където след сбиванията има двама британци в тежко състояние, настанени в болницата след като са ритани по главата, докато изпаднат в безсъзнание.
Има и обвинения срещу френската полиция, че е действала прекалено решително, като биела наред и стреляла със сълзотворен газ наред, за да поддържа разстояние между частите за борба с безредици и запалянковците.
Британските власти призовават за повече сътрудничество между двете страни във връзка с инцидентите и заявяват, че ще бъде направен анализ на това какво точно се е случило в Марсилия и виновните ще бъдат наказани.

Очаква се днес контролно-дисциплинарната комисия на УЕФА да разгледа поведението на руските запалянковци, които пък палиха пиротехника на трибуните.