Министър Кралев се срещна с президента на FIE Алишер Усманов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна в петък с президента на Международната федерация по фехтовка (FIE) Алишер Усманов. Най-богатият човек в Русия беше на посещение в България за 90- годишнината на Българска федерация по фехтовка. Заедно с председателя на БФ Фехтовка Величка Христева, министър Кралев и Алишер Усманов обсъдиха възможностите за изграждане в Пловдив на европейски център за развитие на фехтовката за Югоизточна Европа, в който да се провеждат лагери и обучения за отбори от региона. Кралев и Алишер Усманов, който е най-големият акционер във футболен клуб Арсенал, не подминаха и футболната тема и започващото европейско първенство. Министър Кралев с гордост отбеляза, че е бил президент на един от най-старите клубове в България – Черно море. Руският бизнесмен се оказа голям фен на България, изключително добре запознат с културата и историята на страната. Усманов, чиято съпруга е Ирина Винер, дългогодишен треньор и председател на Руската федерация по художествена гимнастика, похвали и работата на треньора на българския ансамбъл Ина Ананиева.

На официална церемония за 90-годишнината на българската фехтовка министър Кралев и Алишер Усманов връчиха медали на FIE на спортисти и партньори на федерацията. "Фехтовката е един от най-старите български спортове, имаме богата история, световен шампион през 1983 г. в лицето на Васил Етрополски и много други успехи на международната сцена. Радващото е, че в последните години и младите поемат по пътя на предшествениците си и се надявам, че отново ще се радваме на успехи", каза министър Кралев. "Величка Христева е голям боец и човек, който искрено обича фехтовката и се стреми да я развива", се обърна министърът към председателя на българската федерация. Красен Кралев пожела успех на класиралия се за първи път от 28 години насам български фехтовач на олимпийски игри Панчо Пасков.

"Благодаря ви, че подкрепяте българската фехтовка и федерацията в желанието й да я върне в елита", се обърна Алишер Усманов към министъра. Президентът на FIE декларира подкрепата си към проектите на федерацията.