Работилница за дигитални умения ще обучи 150 русенци

Стартът е в края на юни с курс по 3D дизайн

Днес в Културен център BH  се проведе пресконференция по повод старта на проект „Работилница за дигитални умения“ на Сдружение “Startup Factory”.  Той се реализира с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН-социален проект на Еконт, в рамките на конкурс „Знание и растеж“.

На представянето на инициативата присъстваха Емилиян Енев – председател на УС на Сдружение “Startup Factory”, председателят на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и зам.-кмет „Европейско развитие“ в Община Русе д-р Страхил Карапчански и Маринела Колева - директор на „Социални проекти“ в „Еконт“ ЕООД.

Проектната идея „Работилница за дигитални умения“ предвижда организирането на серия от тематични курсове, практически семинари, демонстрации, експерименти, симулации и работни сесии, които са насочени към развитие на дигиталните и техническите умения на хората от Русе и областта. Очаква се в рамките на проекта да бъдат обучени 150 души.

Д-р Карапчански заяви, че проектът напълно се вписва в контекста на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Община Русе 2016-2025 г., която ще бъде внесена за разглеждане на редовното заседание на Общински съвет – Русе през месец юли.

Работилницата за дигитални умения ще започне в края на юни с курс по 3D дизайн, който ще се води от ученици. През юли ще се проведе курс по сглобяване и управление на дрони. Предвидено е и обучение по софтуерни разработки и роботика.

Всички курсове ще съдържат практическа част, която цели разработката на конкретен проект от участниците. На финала на курсовете ще се презентират прототипите на продуктите и усвоените умения пред аудитория.

Проектите ще бъдат насочени към решаване на проблеми на бизнеса и жителите в Русе, намиране на нови технологични решения на съществуващи услуги и демонстрации на придобитите компетенции чрез симулации в реална работна среда.