Изчислиха колко ще струва "Евровизия" в Украйна догодина

В Киев министърът на финансите призова да се обмислят ползите от конкурса и евентуално да се откажат от провеждането му

Генералният директор на Националната телевизия на Украйна Зураб Аласания заяви, че ЕСРТ (Европейски съюз за радио и телевизия) оценява стойността на подготовката и провеждането на "Евровизия" в Украйна на 15 милиона евро, съобщава Inforesist.

"Европейският съюз за радио и телевизия, собственик на този конкурс, вече изпрати финансови гаранции, и там прозвуча цифрата 15 милиона евро" - казва Аласания.

Той отбеляза, че тази оценка все още не е окончателна, но телевизионния оператор има планове да представи тези данни пред министерски съвет за разглеждане. Според генералният директор ЕСРТ може частично да компенсира разходите за конкурса след провеждането му.

На 18 май министърът на финансите на Украйна Александър Данилюк призова за трезва преценка на ползите от "Евровизия" и евентуален отказ от провеждането му през 2017. Той заяви, че експерти са изчислили разходите за състезанието на 40 милиона долара (35,2 милиона евро).

На 14 май на финала на конкурса "Евровизия -2016", победи украинската певица Джамала с песента "1944", посветена на депортацията на кримските татари по времето на Сталин. Според конкурса, правото да проведе конкурса се пада на страната победител. Ако победителят се откаже, домакин ще стане второто място, а това е Австралия.