ММС иска промени в Закона за храните

Касаещи режима на пускане на българския пазар на хранителни добавки

Министерството на младежта и спорта иска промени в Закона за храните, касаещи режима на пускане на българския пазар на хранителни добавки. Това е записано в Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024) за периода 2016 - 2017 г, който Министерски съвет прие. Инициативата на ММС идва след като през месец март 2015 г. 11 български щангисти бяха уличени в употреба на допинг в следствие на „замърсена“ хранителна добавка и по този начин българското вдигане на тежести беше лишено от възможност да участва на Олимпиадата в РИО през тази година.  Промяната, която искат експертите на ММС е всеки производител или вносител на фитнес добавки да попълва декларация за съответствие между състав и етикет, като да бъде предвидена и наказателна отговорност при неспазване или неверни данни.
    Други цели, разписани в Плана за действие са внасянето в Министерски съвет на проекта за нов Закон за физическото възпитание и спорта, в който е обособена нова глава, посветена на допинга и са разписани по-високи глоби при нарушаване на антидопинговите правила. Въвеждат и се някои новости, като изискването състезател, който е уличен в употреба на допинг да върне публичните средства от награди за спечелени медали.
    В плана за изпълнение на Националната стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта са разписани и много дейности, насочени към превенцията. Част от тях са включване на учебно съдържание за превенцията на употребата на допинг в учебните програми по физическо възпитание и спорт в училищата, както и изграждане на програма за „обучение на обучаващи“ по проблемите на борбата против допинга, насочена към треньори, спортни лекари и спортно технически персонал и учители от спортните училища.  Планът гледа и към дейността на фитнес-центровете и инструкторите по фитнес, като се предвижда да бъде проучена възможността да бъдат регулирани с цел недопускане на употребата на допинг сред спортуващите. В задълженията на Антидопинговия център влиза и организирането на кампании срещу употребата на допинг, като в тях ще помагат ММС и Българският олимпийски комитет.  Предвижда се оборудване на Лабораторията за допингов контрол с апаратура в съответствие с изискванията на Международния стандарт за лабораториите - система от течен хроматограф за работа при високи налягания с високоразделителен масспектрометър за определяне на точни маси, която ще позволи да се извършва едновременно качествен и количествен анализ, ще съкращава времето за определяне на забранени вещества и ще намалява разхода за консумативи и времето за обработка на получените резултати, а също така е условие за получаване на международна акредитация по стандарта за акредитирани лаборатории на Световната антидопингова агенция (WADA).