Подредиха изложба за Александър Стамболийски в парламента

В нея са рядко публикувани документи от държавните архиви в София, Плевен, Велико Търново, Перник, Русе, Шумен, Видин и Разград

Документална изложба за живота и делото на Александър Стамболийски откри в парламента заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов. В изложбата са представени материали от личния фонд на Александър Стамболийски, от архива на Народното събрание и от масива на Централния държавен архив. Сред тях са рядко публикувани документи от държавните архиви в София, Плевен, Велико Търново, Перник, Русе, Шумен, Видин и Разград.

За първи път са представени т.нар. преброителни списъци, които илюстрират началото на парламентарната дейност на Александър Стамболийски, както и използваната в предизборната кампания литография „Земеделски папагал”.

Изложбата представя един нов поглед към живота и делото на Александър Стамболийски, отбеляза на откриването заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов. Едва ли има някой в историята на България освен Александър Стамболийски, който да е направил по-големи, по-смели и по-дръзки реформи, които имат значение и днес, отбеляза на откриването на изложбата народният представител Румен Йончев. Делото на Стамболийски и неговите завети са актуални и днес, посочи пред присъстващите депутатът Росен Петров.

Експозицията е подготвена от Държавната агенция "Архиви".