Функционирането на трансграничните пътища между Румъния и Унгария, чието построяване беше съфинансирано от Европейския съюз, зависи от това дали Румъния ще се присъедини към Шенген.

Това отбелязва в писмо до Европейската комисия румънският вицепремиер Василе Дънку, цитиран от Медиафакс. 

В началото на 2016 г.  еврокомисарят за регионалната политика поиска от румънския премиер да предприеме мерки, така че трансграничните пътища между Румъния и Унгария, построени с европейски средства, да започнат да функционират възможно най-скоро, съобщава БТА. 

"Функционирането в постоянен режим на десетте трансгранични пътища, разположени между Румъния и Унгария, съфинансирани от Европейския съюз, зависи в края на краищата от присъединяването на Румъния към шенгенското пространство - цел, за чието постигане правителството работи постоянно. Доколкото решението за присъединяване на Румъния към шенгенското пространство се отлага последователно, макар Румъния да изпълнява вече всички необходими технически критерии, отговорността за забавянето на присъединяването към шенгенското пространство не може да бъде прехвърляна на румънските власти", отбелязва румънското правителство в отговор на искането.

Според румънските власти поради отлагане на приемането на Румъния в Шенген, за да се използват тези пътища, се налага на румънско-унгарската граница да се изградят ГКПП-та, което предполага значителни разходи, които са и неоправдани, защото те ще станат практически безполезни след присъединяването на страната към шенгенското пространство.