Цветанов: България е много добро място за развитие на бизнес и инвестиции

ГЕРБ гледа сериозно и на възможностите за обмяна на опит с КПП, която поддържа връзки с над 600 партии от 160 държави, заяви зам.-председателят на партията

България е много добро място за развитие на бизнес и инвестиции, защото имаме най-ниския данък печала в Европа, квалифицирани кадри и специално отношение към инвеститорите. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на среща със заместник-ръководителя на Международния департамент при ЦК на Китайската комунистическа партия Джоу Ли. Цветанов е начело на делегация на ПП ГЕРБ, която е на работно посещение в Пекин, по покана на Китайската комунистическа партия (ККП). В делегацията участват още членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, областният координатор на ГЕРБ-Хасково и председател на парламентарна Комисия по енергетика Делян Добрев и международният секретар на ГЕРБ София Цветкова, съобщават от пресцентъра на партията.

„Възможностите за инвестиране в България са улеснени и от факта, че след победата на последните местни избори в страната ни всички по-големи градове се управляват от кметове на ГЕРБ, които създават всички условия за добро партньорство“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов, Делян Добрев и Менда Стоянова откроиха сферите на селското стопанство, икономиката, енергетиката, образованието и културата като най-добри възможности за партньорство между страната ни и Китай. Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова оцени високо ръста на стокообмена между България и Китай в последните години и подчерта, че трябва да се търси баланс в стокообмена чрез повишаване на дела на износа от нашата страна към Китай.

„Уверен съм във възможностите за засилване на нашето двустранно партньорство. Добрите ни отношения с Китай са с широка основа за продължаване на сътрудничеството както във всички сектори на икономиката, така и на културните връзки между двете държави“, обясни Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ отбеляза, че партията гледа сериозно и на възможностите за обмяна на опит с КПП, която поддържа връзки с над 600 партии от 160 държави. Според Цветан Цветанов управлението на регионите, формулирането и реализирането на секторни политики са само част от възможните теми за сътрудничество между двете партии.

Зам.-ръководителят на Международния департамент при ЦК на КПП Джоу Ли приветства делегацията на ПП ГЕРБ и даде висока оценка за разменените посещения на държавно ниво между България и Китай. Ли открои посещенията в Китай на премиера Бойко Борисов през 2015 година и на президента Росен Плевнелиев през 2014 г. По време на разговора от китайска страна бяха повдигнати въпросите за Южно Китайско море и за статута на Китай като пазарна икономика. Цветан Цветанов подчерта, че позицията на България винаги е била, че всички въпроси могат да бъдат решавани в диалог и дипломация и по мирен път.

Като израз на приятелското отношение на България към Китай и желанието за стратегическо партньорство зам.-председателят на ГЕРБ посочи предстоящото посещение в Пекин на председателят на Народното събрание Цецка Цачева, на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

„Всички нива на сътрудничество между България и Китай са от огромно значение за нас. Уверени сме, че механизмът 16+1 е успешна платформа на сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Желанието на България за развитие на това партньорство се доказва от домакинството на страната ни за Срещата на кметовете от механизма 16+1, която ще се състои през месец септември тази година. Освен това, България е кандидат за домакинство на Срещата на държавните ръководители на механизма 16+1 през 2018 г. Уверени сме, че сътрудничеството между Китай и ЕС минава през успешната платформа на механизма 16+1“, категоричен бе ръководителят на делегацията на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По време на срещата г-н Джоу Ли представи пред българската делегация и назначения от днес нов посланик на Китай в България Джан Хайджоу. Цветан Цветанов подчерта, че ГЕРБ и българските институции ще работят успешно и с новия посланик.