КФН представя отчета си пред социалната комисия в НС

Социалната комисия в парламента ще изслуша отчета на Комисията за финансов надзор за миналата година

Те трябва да представят отчета на финансовия регулатор за миналата година. Мандатът на председателя Стоян Мавродиев изтича в средата на месеца, а ресорният заместник-председател Ангел Джалъзов вече е с изтекъл мандат. Стрес - тестовете в сектора бяха отложени, след като комисията прецени, че одиторите са заети с оценката на банковите активи, предаде БНР.

Комисията за финансов надзор е регулаторът, който наблюдава работата на пенсионните фондове, застрахователните дружества и инвестиционните посредници. Миналата година дори парламентът сформира специална временна комисия, която да проучи дейността и състоянието на пенсионните фондове. Тя беше ръководена от Корнелия Нинова от БСП - Лява България.

Финансовият надзор и асоциацията на пенсионните дружества имаха сериозни спорове за доходността, която постигат фондовете при инвестициите си. Повечето промени, направени в сектора, са по инициатива на финансовото министерство, а регулаторът се въздържа от коментари по тях. В момента в сила е законовата възможност всеки, който има партида за втора пенсия в частен фонд, да я премести в Националния осигурителен институт. Конституционността на тези текстове предстои да се обжалва, а документите вече са на ниво съдебна инстанция.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов се отказа от намерението си за създаване на единен пул, чрез който да се изплаща пожизнена втора пенсия без право на наследяване.