Укрепват спешно дигите на река Стряма след инспекция на двама министри

Няма опасност за населението или за околните обекти и къщи

„Служители на „Напоителни системи“ извършват спешни аварийни ремонти по поречието на р. Стряма край с. Трилистник. Действията на служителите на Дружеството ще продължат и ще бъдат подпомогнати от Горското предприятие чрез почистване на растителността за осигуряване проводимостта на реката. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов се запознаха с възстановителните работи по скъсаните диги на река Стряма край село Трилистник, Област Пловдив.

Министър Танева бе категорична, че няма опасност за населението или за околните обекти и къщи. „Напоителни системи“ имат няколко проекта по отношение на укрепването на дигите на р. Стряма, които са подадени в Междуведомствената комисия. До момента няма финансиране, но въпреки това, правим всичко което е възможно със собствени средства“, допълни Танева. Тя съобщи, че на среща по-рано днес, на която са присъствали всички институции, представители на местната власт и областната управа, се е стигнало до едно стратегическо решение - да се започне с планиране и цялостно проектиране на корекцията на р. Стряма.

„Трябва да се осигури финансирането на проектирането. След това изпълнението на този проект да се разсрочи във времето така, че държавата да може да осигури финансирането“, уточни министър Танева.Министър Десислава Танева поясни, че разходите за аварийните ремонти по поречието на р. Стряма при с. Трилистник са за сметка на „Напоителни системи“.