ММС иска дуалното образование на спортистите да бъде основна тема през 2018 г., когато председателстваме Съвета на ЕС

Проектът "След мача" (Животът след спорта) е съвместна инициатива на 7 организации от 5 европейски страни (България, Италия,Словения,Гърция и Полша)

Министерството на младежта и спорта ще работи за това дуалното образование на спортистите да бъде включено като основна тема в дискусиите в сферата на спорта през 2018 г., когато България ще председателства Съвета на Европейския съюз. Това обяви министър Красен Кралев по време на откриването на Международна конференция,  организирана от Българската Мастърс Федерация по проекта „След мача“ (Животът след спорта) по програма Еразъм +.
„Смятаме, че това ще даде допълнителен акцент и тежест на тази тема в целия ЕС. Защото тя е изключително важна и аз се радвам, че българските федерации участват в подобен проект и заедно с колегите си от Европа обсъждат всички възможности за дуална кариера на спортистите“, заяви Кралев.
Проектът „След мача“ (Животът след спорта) е съвместна инициатива на 7 организации от 5 европейски страни (България, Италия, Словения, Гърция и Полша) за откриване и предприемане на стъпки за поощряване на т.н. втора кариера на спортистите, базираща се на устойчивите ценности, придобити по време на активната им спортна дейност, улесняващи успешното им включване в пазара на труда.
Министър Кралев подчерта, че основна цел пред екипа на ММС в момента е разработването на нормативни изменения в българското законодателство, които да очертаят държавната политика в областта на дуалното образование на спортистите.
„Първата стъпка, която предприехме е да се създаде облекчен режим за приемането на елитни спортисти във всички Висши учебни заведения, защото смятаме, че това ще им даде по-голяма възможност за избор на сфера, в която да се реализират след края на активната си състезателна кариера. Втората стъпка е, че в новия закон за пръв път се дава възможност да се създават спортни клубове към университетите, които да участват в държавните шампионати и да получават финансиране и от държавата, и от Висшите учебни заведения. Това ще даде възможност на университетите да привличат елитни спортисти, а на спортистите да получат по-широка палитра за избор на Висше учебно заведение“, каза Кралев.
Министърът подчерта, че спортът прави тялото здраво, умът бърз, калява характера и изгражда личността и за всеки работодател би било от полза да има такива кадри.
„Нашата задача е да убедим както спортистите, така и учебните заведения и работодателите от взаимната полза за развитие на двойната кариера“, добави още той.
Красен Кралев обяви, че ММС кандидатства с проект по Норвежкия финансов механизъм 2014–2021 г., насочен именно към развитие на дуалното образование за спортистите.
„Разгръщането на тази тема тепърва предстои през следващите години и аз се надявам, че заедно с нашите федерации ще помогнем на спортистите да се реализират след края на състезателната им кариера“, завърши министърът.