Иван Тотев: Предстои да започнем реалното изпълнение на 30-милионния проект с ЕБВР

Мисия Пловдив

06-06-2016, 17:41

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

„Предстои да започнем реалното изпълнение на 30-милионния проект с ЕБВР, като тази година ще усвоим 11 милиона. В края на седмицата ще открием строителна площадка със символична първа копка на булевард „Северен” в близост до булевард „Брезовско шосе”, това заяви кметът при отварянето за движение на реконструирания участък на булевард „Васил Априлов”. В следващите дни ще започне и реконструкцията на булевард „Коматевско шосе”. Последен ще е булевард „Руски”, тъй като първо трябва да се пусне за движение улица „Любен Каравелов”. Плановете са това да се случи до 15-20 дена.

Фирмата изпълнител е дала уверение, че четирите обекта ще се изпълнят в рамките на две години, а не на три, както е по договор. На дневен ред е да се реши въпросът с имот до булевард „Северен”, като най-вероятно ще бъде закупен, за да се свърже правилно булеварда с моста на Адата.

Утре предстои среща с проектантските екипи за пробива на Водната палата и за „Модър-Царевец” за леки корекции на проектите.

„Ще предложим да сменим технологията на набиване на пилони с подпорни стени, като така ще падне цената с няколко стотин хиляди лева. Идеята е да комбинираме затварянето за пробива на Водната палата и проекта за булевард „Марица” – юг”, обясни кметът Иван Тотев.

Той изрази надежда, че през това време булевард „6-ти септември” с кръговото до магазин „Бриколаж” ще е готов.

„Така че да имаме булевардите „Цариградско шосе”, „6-ти септември” (кръговото на Бриколаж), „Марица” – юг (асфалтов), пробив на Водната палата и Гребна база без нито един светофар. Това ще стане бърза, скоростна градска тангента”, уточни кметът.

„Препроектирането на „Модър- Царевец” ще намали стойността на проекта от 10 милиона - на 8 милиона лева. Надявам се в рамките на два месеца това да се случи и през есента да започнат тръжни процедури, а на пролет да започнем „Модър – Царевец”, допълни той.