Министър Василева: Нямаме данни за критични ситуации

Ще помогнем на общините при превенцията на наводнения и свлачища

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива в Западна, Северозападна България и Рило-Родопската област. Нямаме данни за критични ситуации, но всички трябва да бъдат внимателни. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод очакваните порои и градушки през седмицата. 

Тя посочи още, че от екоминистерството започват интензивна работа по съвместна подготовка и реализация на европроекти, затова ще бъдат проведени информационни срещи във всички региони. В 17 общини започват т.нар ранни проекти по ОП "Околна среда" за изграждане на пречиствателни станции. Четирите големи ранни проекти са в Плевен, Благоевград, Разград и Пловдив. В момента се финансира изграждането на пречиствателната станция на "Златни пясъци", заяви Василева.

Ще работим и в посока да подпомогнем общините при повишаване на процента на преработените отпадъци и със средства, за да реализират свои проекти, с които да осигурят превенция на наводнения и свлачища, добави тя.

По думите й много са важни и проектите, които са свързани с опазване на чистотата на въздуха и енергийната ефективност. Нашият апел към общините в това направление е да се прилага по-често измиването на улиците, да се контролират всякакви строителни дейности. Всеки един от нас може да допринесе също, като прилага по-екологосъобразни начини за придвижване в градската среда, каза Ивелина Василева.