Глобите са в резултат на 10 400 проверки, а равносметката показва, че най-честите причини жълтите коли да бъдат санкционирани е изключеният апарат или скрития ценоразпис. Това съобщават от „Автомобилна администрация“, цитирани от "Новинар".
„През 2015 г. контролните органи от агенцията са извършили около 28 500 проверки и са съставили общо 1884 акта при извършване на таксиметров превоз на пътници, като наложените глоби с наказателни постановления са в размер на около 610 000 лева“, допъват експертите.
По думите им сред честите нарушения са още тези, свързани с изправността на колата, която няма технически преглед. Данните са категорични, че най-много нарушители има във Варна и София.
Колкото до градския и извънградския превоз, глобите и нарушенията не са много по-малко. От началото на годината сумата, събрана от наложени санкции, е 120 000 лева.
„От началото на 2016 г. са извършени 4800 проверки, съставените актове са 371 и са наложени глоби в размер на около 120 000 лева“, обясняват от администрацията.
По думите им през предходната година проверките са били 12 815, а актовете 741 на стойност 280 000 лева.
„По-характерни нарушения, констатирани при водачите, са неспазване на разписанието, липсата на пътен лист, техническа неизправност, както и неиздаване на разписки за багажа, който се превозва“, обясниха още инспекторите.
Те допълниха, че нарушения се наблюдават и при работата на управителите на фирмите, които не спазват изискванията за работно време и не осъществяват необходимия контрол на работниците и автомобилите си.
Най-много подобни нарушения и в двата вида превоз са констатирани във Варна и София, следвани от Пловдив и Бургас.