Китайска делегация посети Пловдив

Мисия Пловдив

05-06-2016, 20:53

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дългосрочно развитие на взаимоотношенията в областта на бизнеса, културата и образованието между България и Китай обсъдиха председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова и водената от Джоу Уенджун, член на Постоянната Комисия към Националния комитет на Народния политически консултативен съвет на китайския народ, делегация, която посети Пловдив днес.

За нас е удоволствие да ви посрещнем в най-стария жив град в Европа. Днешната Ви визита е поредна крачка към сближаването на българския и китайски народ. Пред последните години имаме засилено сътрудничество между нашите две страни в областта на бизнеса, на културата, на туризма, на образованието. Един от акцентите във външната политика на Община Пловдив и Общински съвет Пловдив през последните години е именно развитието на взаимоотношенията ни с Китай. От 2013 години сме побратимени с мегаполиса Шънджън, което позволи на община Пловдив да изгради свой офис там, чрез който да представи директно пред китайския капитал възможностите за бизнес в Пловдив и областта. През 2014г. китайският бизнес гостува на Пловдив, когато 50 от големите китайски компании се срещнаха с пловдивския бизнес по време на икономически форум. Имахме редица прояви и в културната сфера, като например изложбата „Шанхай в моето сърце”, която гостува на Пловдив.

Връзките между нашите две страни датират вече повече от 60 години насам и никога не са спирали да се развиват, заяви от своя страна Джоу Уенджун. Той сподели, че е останал впечатлен от българското гостоприемство и природата на страната. Всяка година 100 млн. китайски туристи пътуват по света и пред България се открива невероятен потенциал да ги привлече, акцентирайки на разнообразния си туристически продукт. Образованието е също една реална възможност за развитие. Не е пречка китайските студенти да изберат българските университети, допълни още Джоу. Той сподели, че във водената от него делегация има представители на бизнеса, които имат интерес към винарския сектор, тъй като Китай е голям вносител на вино. Китайският капитал е готов да инвестира във българското винопроизводство, дори и чрез закупуването на винарни, уточни Джоу.

Председателят на Общински съвет се съгласи, че предстои още по-голяма динамика в развитието на взаимоотношенията и предвид факта, че Пловдив ще е Европейска столица на Културата 2019г. Изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019” Валери Кьорлински сподели, че всъщност българският и китайски народ са колкото различни, толкова и близки помежду си. Разбира се, бизнесът е важен елемент от нашите взаимоотношения, но културата е тази, която ни превръща от човеци в хора. Пловдив ще бъде Европейска столица на Културата през 2019, но тази титла остава завинаги, тъй като града ще бъде част от мрежата на столиците на културата. Това го превръща в един от културните центрове в света и съм сигурен, че ще бъде любопитно за китайския турист да го опознае, сподели Кьорлински.