Прокопио ди Маджо, най-възрастният бос на Коза Ностра почина на 100 годишна възраст

Свят

05-06-2016, 12:50

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

В сицилианското градче Чинизи е починал Прокопио ди Маджо,  най-възрастният бос на Коза Ностра.

Преди пет месеца той празнуваше 100-годишнина и  е най-възрастният мафиотски бос в света. Според италианските медии властите са забранили на семейството му публична траурна церемония. 
Мафиотският ветеран бе единственият сицилиански бос, който беше жив и на свобода. Възмутен от публикуваните в социалните мрежи снимки на голямото празненство по случай 100-годишнината на Прокопио ди Маджо, кметът на града Джанджакомо Палацоло, заяви тогава следното: "Ди Маджо днес е неуязвим и тази история много ме безпокои. Задължително ще взема мерки".

Дон Прокопио е започнал кариерата си от най-ниската степен в Коза Ностра в клана на Тано Бадаламенти. По-късно обаче се прехвърля в клана на Салваторе Риина и Бернардо Провенцано, за което предишният му бос Тано Бадалменти е наредил да го убият. Ди Маджо успява да остане жив след два опита за покушение, през 1981 и 1993 г. Негови близки твърдят, че атентатите срещу него са били пет.  Последният път успява да избяга от устроената засада като си прави щит със случайни минувачи. Убит е един и са ранени други двама. 

Прокопио ди Маджо е въведен в мафиотската върхушка от Салваторе Риина, известен като Торо Риина - най-известният сицилиански мафиот и най-влиятелният главатар на организираната престъпност в Италия през 80-те години на 20-и век. Известен е с прозвищата "Чудовището" заради вродената му жестокост,  и Набития, заради ниския му ръст. Излежава  доживотна присъда за множество престъпления, включително за организирането на убийствата на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

В средата на 80-те години Прокопио ди Маджо е сред 475 мафиоти изправени пред съда в т.нар. Maxiprocesso.  Той е обвинен за наркотрафик и поръчкови убийства, но е оправдан.
По ирония на съдбата Чинизи е и родното място на един от легендарните борци срещу мафията - Джузепе  Импастато,  млад радиожурналист от 70-те години, взривен с динамит от мафията. Чинизи  е град в южна Италия, провинция Палермо, с 12 000 жители.