Демонстрации в защита на демокрацията в Полша

Свят

05-06-2016, 10:40

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полша се оплака от щурм на руски дронове

НАТО трупа войски в Полша

Според кметството над 50 000 души скандирали "Свобода!"

Във Варшава и редица полски градове имаше демонстрации, посветени на 27-ата годишнина от първите свободни парламентарни избори в страната, както и срещу политиката на дясното правителство.С флаговете на Полша и Европейския съюз, те скандираха "Свобода! Равенство! Демокрация!". Шествието бе завършено на площада на Конституцията, където бившите президенти Александър Квашневски и Бронислав Коморовскио държаха речи.
Това е поредният протест срещу управляващия кабинет, който дойде на власт през ноември миналата година. С тази си политика правителството във Варшава създаде напрежение в отношенията си с ЕС и САЩ и предизвика гнева на много от поляците.
Властите увеличиха влиянието и контрола върху държавните институции, което доведе до парализирането на Конституционния съд, тотален контрол над медиите, както и на службите за сигурност.
Шествието във Вършава беше организиран от Комитета за защита на демокрацията, като според столичното кметство, са участвали около 50 000 души. Полицията обаче твърди, че по улиците са излезли само 10 хиляди души.