Ученическо писмо до Антарктида води проф. Христо Пимпирев в Павликени

Животът

04-06-2016, 18:10

Снимка:

експедиция Антарктида

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На континента има нос, кръстен на града

Писмо, изпратено от учениците от V „Б” клас на СОУ „Бачо Киро“ в Павликени е причината в понеделник те да сбъднат една от мечтите си, а именно – да се срещнат със знаменитите български антарктици. Проф. д-р Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт (БАИ); д-р Мариано Мемоли - директор на Национаната антарктическа програма на Република Аржентина; инж. Йордан Йорданов - няколкократен командир на Българската Антарктическа станция на о-в Ливингстън и д-р Никола Петков - програмен мениджър на БАИ ще гостуват на павликенското училище на 6 юни / понеделник/, в 14:30ч. Петокласниците изпратиха писмо до българските учени, намиращи се в база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. В него учениците задаваха въпроси, свързани с ежедневието и дейността на участниците в 24-тата антрактическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев.

Голяма беше радостта на децата, когато получиха писмо от далечния континент, пристигнало на 29 март 2016 г. , в което на достъпен език с много внимание учените отговорят на детските въпроси, разказват им за своят бит, изследвания и природа на леденият континент.

„Вашето мило писмо дълбоко ни разчувства! Трогнати сме за проявеното внимание за дейността ни, именно от вас - бъдещето на България, бъдещите изследователи на Антарктида, а защо не и на Космоса! Благодарим за поканата и с удоволствие ще ви гостуваме, вероятно

някъде към края на учебната година, за което допълнително ще се уточним след завръщането ни през м. март! Засега ще отговорим на въпросите ви по реда на задаването: Сами се досещате - на Антарктида и около базата ни магазини няма. И затова се храним с каквото си занесем. Пазаруваме в пристанищата, от които се качваме на корабите на нашите приятели от Испания, Аржентина, Чили, Бразилия и Уругвай, за да ни превозят до базата. Когато се случи да се съберем по двайсетина човека, е по-сложно,  защото готвим на печка, каквато всеки има в къщи и пригодена за едно семейство - пет-десет души. Сами си месим хляб и квасим най-хубавото кисело мляко в Антарктида.” – се казва в писмото – отговор, изпратено от антарктиците до павликенските ученици.

Събитието в Павликени ще бъде на 6 юни (понеделник) от 14:30ч. в СОУ „Бачо Киро“. На Антарктида се намира и нос, наречен Павликени.