Иван Тотев се срещна с депутати от Европейския парламент

Мисия Пловдив

03-06-2016, 13:33

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дискусия относно предимствата и недостатъците на политиката по сближаване в България проведе кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и Илияна Йотова - депутат в Европейския парламент. В тази връзка както и относно приетият на миналата сесия на Европейския парламент доклад на г-жа Йотова относно политиката на сближаване в планинските райони на ЕС на посещение в страната ни са евродепутатите Констанца Крел (Германия), Лиляна Родригеш (Португалия) и Тонино Пицула (Хърватия).

„Темата за сближаване на планинските региони е важна за дискутиране и трябва да намери място в бъдещите ни политики“, сподели кметът Иван Тотев.

Преди да дойде в Пловдив Илияна Йотова и нейните колеги са посетили Смолян.

„Това е един регион много близък до нас и същевременно отдалечен. Регион, чието развитие следим, тъй като оттам идват много хора, които намират много по-добри условия за живеене тук, в Пловдив“, уточни кметът. Той сподели, че Пловдив е един от големите бенефициенти на европейски проекти, с чиято помощ се е променила градската среда, качеството на живот. Благодарение на това Пловдив дава различни възможности за развитие на бизнеса, успява да задържи младите хора в региона и да бъде един от добрите примери за развитие в България.

Целта на подобен род дискусии като днешната е да се насочи по-специално внимание към планинските региони чрез програми, чрез по-добро използване на сегашните инструменти и търсене на удачни решения за спиране на обезлюдяване на планината.

На срещата бяха засегнати темите за това как работят оперативните програми в държавите членки, как се справяме с еврофондовете, с какви трудности се сблъскват общините и начините, с които се участва за европейско финансиране, могат ли да се опростят процедурите и как да се избегнат по-лесно техническите грешки. Евродепутатът Илияна Йотова цитира статистика, според която в много български общини над 80 % от публичните инвестиции се правят от еврофондове, като без тях тези общини ще обезлюдеят и изчезнат много бързо.

„За нас е радостно, че през този програмен период вече имаме нови възможности като плана Юнкер и различни финансови инструменти, които можем да ползваме, които не са чисто грантови схеми. Ще се подготвим и за следващия програмен период, в който възможностите ще бъдат повече и повече. Надявам се да създадем една Европа, която се развива едновременно във всичките си териториални части“, заключи кметът Иван Тотев.