1,350 млрд. лева имат общините за екологични проекти през 2016 година

Мисия

03-06-2016, 12:48

Снимка:

МОСВ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това обяви във Велико Търново министър Ивелина Василева

На 1,350 милиарда лева за екологични проекти през 2016 г. ще могат да разчитат общините по финансовите инструменти, които Министерството на околната среда и водите управлява. Това съобщи във Велико Търново министърът на ведомството Ивелина Василева на среща с кметове от Северен централен район.   Василева представи новите моменти в ОП „Околна среда 2014-2020” . Сред тях са възможности за финансиране на проекти за превенция на свлачища. За целта са предвидени 56 млн. лв., които ще могат да се използват както от общините, така и от Агенция „Пътна инфраструктура”. 20 млн. лв. са предвидени за изграждане на инфраструктура, която предпазва от наводнения. В сектора на отпадъците ще бъдат насочени 374 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за инсталации за предварително третиране на отпадъците, за да се намалят количествата, които се депонират, обясни министър Василева.
Финансовият ресурс от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е 61 млн. лева. Средствата от Националния доверителен фонд са в размер на 15 млн. лв. Те ще се използват за проекти, свързани с енергийната ефективност и насърчаване на използването на превозни средства, които не замърсяват въздуха.
Впечатляващи са резултатите от предходния програмен период 2007-2013, заяви министърът пред участниците в срещата. В областите Габрово, Велико Търново, Разград, Силистра и Русе са реализирани 80 екологични проекта на стойност близо 552 млн. лв.  По ОП „Околна среда” са изпълнени 47 проекта, със средства от ПУДООС – 19, и с финансиране от Националния екологичен фонд – 14 проекта. Изградени са близо 500 км ВиК мрежа, 9 пречиствателни станции за отпадъчни води и 2 регионални системи за управление на отпадъците в Габрово и Велико Търново, отчете министър Василева.