Българското училище за политика „Димитър Паница“ проведе Трета лятна академия

Общество

02-06-2016, 16:50

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Мария Габриел: Жените имат ключова роля за укрепване на демокрацията в евро-средиземноморския регион

Българското училище за политика „Димитър Паница“ проведе Трета лятна академия за развитие на демокрацията в евро-средиземноморския регион, посветена на демокрацията и образованието. В нея се включиха 21 млади политически и обществени лидери, завършили училищата за политически науки от България, Тунис и Мароко.

 

По покана на директора на училището Ирина Алексиева, зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел отправи специално видео обръщение, в което очерта ролята на жените в политическия и социалния живот на регион. Тя наблегна, че развитието, растежът и конкурентоспособността зависят от пълноценното използване на човешкия капитал на всички равнища и във всички сектори, а това не може да се случи без участието на половината от населението на региона.

 

„Убедена съм, че Средиземноморският регион има възможност да използва пълноценно нарастващия потенциал на жените като политици и предприемачи, които са много важни за стабилността и за икономическия растеж. Това ни показват и проектите и програмите на Българското училище по политика, които са доказали своята добавена стойност. Проекти като тези за насърчаване участието на жените в политиката и процеса на вземане на решения в Мароко, за обучение на млади лидери и подкрепа за демокрацията в Тунис. Настоящата Лятна академия също е ярко доказателство за приноса на училището към утвърждаването на ценностите за свобода, равенство и правов ред“, заяви в обръщението си зам.-председателят на Групата на ЕНП.

 

Мария Габриел даде редица примери за силата на жените в региона. Жените в Тунис и Либия са в основата на демократичния преход в своите държави. Арабските жени, като всички жени по света, имат решаваща роля в оформянето на развитието на техните общества и по този начин на бъдещето на своите страни. Съвместната програма на ЕС и ООН „Пролет напред за жените“ дава допълнителни възможности за повишаване статута на жените в Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, окупираните палестински територии, Сирия и Тунис.

 

„По този път трябва да продължим – пътят на сътрудничеството и подкрепата за тези жени. Път, изискващ признаването на потенциала на жените в изграждането на мир, стабилност и просперитет. Път, отстраняващ пречките пред участието на жените в икономическия, социалния, културния и политическия живот и въвеждането на механизми за добро управление. С пренасочването на вниманието на света към нова програма за развитие за периода след 2015 г., засилването на ролята на жените и равенството между половете се превърна в приоритет за устойчивото развитие. А устойчиви промени са невъзможни без участието на жените в процеса на вземане на решения“, подчерта още в обръщението си Мария Габриел.