Най-малко петима души са загинали в наводненията, които заляха Франция и Германия

Свят

02-06-2016, 11:06

Снимка:

bbc кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Според прогнозите се очаква нивото на водите да продължи да се покачва през следващите няколко дни.

Най-малко петима души са загинали в наводненията, които заляха Франция и Германия, казват властите.

Спасителни отряди в баварския град Зимбах ам Ин откриха телата на трима души, хванати в капан в къща. По-късно бе открито и тялото на една жена, повлечена от водата.

Жертва има и в централна Франция. Властите в страната съобщиха за 86-годишна жена загубила живота си.

Десетки градове бяха залети.

Най-лошо засегнатата част от южната част на Германия е квартал Ротал Ин, където врати отвори бедствен център. В град Трифтерн преляха реки и потоци, а буйните води влачеха след себе си автомобили, дървета и мебели от наводнените домове. На много места водата достигна няколко метра над нивото на улицата. Жителите, изненадани от внезапното е трябвало да бъдат спасени с хеликоптер.

 Според прогнозите се очаква нивото на водите да продължи да се покачва през следващите няколко дни.

Във Франция се е наложила незабавната евакуация на град Немур, край Париж. В същото време министърът на вътрешните работи Бернар Казньов каза, че спасителни работници са извършили повече от 8 хиляди спасителни операции от границата с Белгия до Бургундия за 2 дни.

Река Сена наводни крайбрежните райони на Париж и заплашва други френски градове. Столичното кметство затвори редица големи пътни артерии. Нивото на водата се покачи с над 4 метра. 

Властите в Германия и Франция съобщиха, че наводненията са нанесли значителни щети.

Синоптиците съобщават за още гръмотевични бури за южната част на Германия, а водните нива на някои реки се очаква да се повишат допълнително.