Цецка Цачева: Ботев е европеец! (видео)

Общество

02-06-2016, 01:09

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заря отбеляза 140 години от подвига на Ботев във Враца (видео)

Нека градим нашата България със саможертвата на Ботев, с дълбокия му патриотизъм, с вярата на поета в просветения разум

Ботев е патриот в най-възвишения смисъл на тази дума и точно това го направи европеец в най-дълбокия смисъл на тази дума. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на тържествената заря-проверка във Враца по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

„Днес сме неделима част от демократичния свят, за който той мечтаеше и ако самото време изправя на изпитание ценностите на този свят, нека винаги помним Ботев е нашият безусловен нравствен коректив и ориентир”, каза още Цачева.

„Всяка година в навечерието на 2 юни мълчаливо се изправяме в подножието на един исторически връх, за да си припомним, че този връх е обител – обител, в която живее духът на Христо Ботев. Преди 140 години Ботев и неговите четници стъпиха на Козлодуйския бряг, целунаха родната земята и поеха по страшния и славен път - път, по който ги застигна смъртта, но път който ги отведе до безсмъртието. Саможертвата и подвига на героите се понесе над изстрадалата 5 века България, за да се превърне в небе, а силата на Ботевото слово възвести „Земята е наша, земята е жива. Земята българска ни заклева да я обичаме с най-чистата и истински обич”.

И ако Левски е другото име на българския морал и националното ни самочувствие, то Ботев е сърцето българско, защото той опозна своя народ чрез сърцето си. Пое онемялата българска земя от дедите ни, за да ѝ вдъхне глас”, заяви председателят на Народното събрание. По думите ѝ Христо Ботев е накарал българина да повярва, че смъртта в името на отечеството е най-краткият път към безсмъртието. „Ботев превърна думата свобода и истина в нравствени ценности, той завинаги обвърза думата власт с думата народовластие”, посочи председателят на парламента.

Цачева заяви, че Ботевата поезия е направила от душата на българина вселена, обединила културните и демократични ценности на света. „Тази поезия не разединява, тя винаги обединява. Тя е като жаравата, по която стъпват нашите нестинари - грее, но не изгаря”, каза още тя. Цачева отбеляза също, че поета и революционер знанието и образование са били висши ценности. „Защото само просветения разум води към прогрес и обединение, само той води към силна държава, дело на обединени хора. Нека градим нашата България със саможертвата на Ботев, с дълбокия му патриотизъм, с вярата на поета в просветения разум”, допълни Цецка Цачева.

 

Пълния запис от тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България можете да видите ТУК.