Пиронкова: Щастлива съм от времето, прекарано в Париж

Имах невероятни емоции, изиграх страхотни мачове и постигнах големи победи. Това е едно от най-добрите ми представяния

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция. Цвети отстъпи на Саманта Стосър (Австралия) с 4:6, 6:7(6).

Българката загуби първия сет в четвъртфиналната среща на "Ролан Гарос" срещу Саманта Стосър. Пиронкова проби съперничката си в третия гейм, но след това загуби подаването си. Последва нов пробив за първата ни ракета, който този път бе затвърден и Пиронкова поведе с 4:2. Стосър обаче успя да изравни - 4:4. До края австралийката бе безгрешна и взе частта с 6:4.

Втората част започна добре за Цвети, която отново проби в третия гейм и поведе с 3:1, но Стосър бързо спря серията й с три поредни гейма. Двете продължиха да взимат подаванията си за драматичен завършек с тайбрек, в който австралийката показа по-здрави нерви и надделя, въпреки че Цвети имаше два сетбола.

Пиронкова игра в тази фаза на турнир от Големия шлем за трети път в кариерата си, като предишните два бяха на "Уимбълдън" през 2010 и 2011 г. С представянето си Цвети ще направи голям скок в световната ранглиста, който ще й позволи да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Мачът беше много тежък. Имах много възможности. Опитах всичко, но Сам игра много добре днес. Аз не бях на 100%. Имах проблеми с четириглавия мусукл и глезена. Мисля, че се дължи на умора. Ще се опитам да се възстановя по най-добрия начин. Щастлива съм от времето, прекарано в Париж. Не мога да не бъда. Имах невероятни емоции, изиграх страхотни мачове и постигнах големи победи. Това е едно от най-добрите ми представяния", сподели Цвети на пресконференция във Франция.

Генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова определи представянето на Цветана Пиронкова на „Ролан Гарос“ като прекрасно, като според нея това ще помогне на първата ракета на България и в предстоящите турнири.

„Цвети показа изключително самочувствие в мача със Саманта Стосър, но най-вероятно умората от преживените емоции и дългите мачове си каза думата. Въпреки това тя игра страхотно и бе на крачка от полуфинала. 

Представянето ѝ на целия турнир бе прекрасно. Всички бяхме духом с нея и я подкрепяхме. Вярвам, че поредицата от победи ще ѝ помогне да натрупа нужните точки, за бъде част от Олимпийските игри в Рио, но нека изчакаме излизането на официалната ранглиста веднага след края на „Ролан Гарсос“.

Тези успехи определено ще допринесат и за доброто ѝ представяне на турнирите от предстоящия сезон на трева. Нека не забравяме, че това е традиционно силна за нея настилка.“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира силното представяне на Цветана Пиронкова пред сайта на БФ Тенис:

"Поздравявам Цветана за великолепното представяне на "Ролан Гарос". Най-важното е, че си осигури класиране за олимпийските игри. Пиронкова показа, че е в брилянтна форма и може да победи всеки. Също така демонстрира невероятен характер. Направи силно завръщане сред най-добрите в тениса. Показа, че човек трябва да се бори. Цвети е за пример, играе винаги за България и всички ние трябва да се гордеем с нея. Вярвам, че може да поднесе една от изненадите на "Уимбълдън". Очаквам от нея силно представяне и на олимпийските игри", заяви министър Кралев.