Борисов: Борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция

"Борбата в България не е да управляваш, в България борбата е да си опозиция и всеки търси каквото и да било, какъвто и да е елемент за атака." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание във връзка с доклада на ОЛАФ и появилите се интерпретации по него.

По време на заседанието вицепремиерът Томислав Дончев коментира обстойно доклада и обясни в детайли информацията в него. „Понеже имам старомодния навик да чета какво пише в самия доклад... и предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: в самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на днешното правителствено заседание по повод доклада на ОЛАФ и появилите се интерпретации по него.

Вицепремиерът Дончев изнесе конкретни данни от изготвения от Европейската служба за борба с измамите документ и посочи, че тези, които злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели. „Всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и не веднъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи”, посочи Дончев.

Той припомни също, че няма държава-членка, в която да не се правят опити за злоупотреба с европейски пари. „Важното е как държавата реагира на подобни опити, а държавата в България реагира абсолютно безкомпромисно”, категоричен беше вицепремиерът.

„Отдавам това не само на предизборната кампания, а и на този яд, че по всички параметри, които и ЕВРОСТАТ дава – намаляване на безработицата, ръстът на икономиката, повишено потребление, параметри, при чието изчисляване не участваме, за да ни подозират, че някой напудря данните, те са факти”, коментира министър-председателят Бойко Борисов. По думите му в публичното пространство се пускат мълви, "които направо надминават Гьобелс”.

Премиерът призова министрите да коментират и да обясняват злободневните теми в ресорите си и непотвърдените слухове, които компрометират правителството, държавата и народа. "Защото помните преди три години каква еуфория беше в българския парламент, когато от БСП казваха, че лявата вълна идва, и че президентът Оланд и социалистите са победили във Франция, Ципрас в Гърция, и че започват да текат медът и маслото, ще се вдигат заплатите, а ще намаляват данъците... Хубаво е да се помни. В момента и във Франция, и в Гърция данъците растат, стачки, митинги, протести точно на тези хора, които доведоха на власт социалистите," посочи премиерът. Борисов обърна внимание и на темата за градския транспорт в София. "Ако има референдум да се вдигне ли цената на билетчето, аз знам изходът какъв ще бъде. Но ако има и референдум „Искате ли старите „Икарус”-и”… Защото не беше толкова далече времето като станах кмет, най-младият „Икарус” в София и тролей ми бяха набори – 47-48-годишни. А сега като гледате – всичко е ново. Дотацията на държавата към София и на София към билетчетата е 90 милиона на година. С по 90 милиона на година за градския транспорт знаете ли колко булеварди, мостове и естакади в София ще се построят и т.н., и т.н.," каза още Бойко Борисов.