България предаде председателството на ПСЮИЕ на Хърватия

Политика

01-06-2016, 17:02

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Завърши софийската среща на върха

Приключи срещата на върха по Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Ще продължим заедно да работим за изграждането на активни граждански общества, които да подпомогнат демократичните процеси в региона“, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани и с министъра на външните работи на Хърватия Миро Ковач, чиято страна приема от България ротационното председателство на утвърдения формат за регионален политически диалог.

Срещата в София е силен сигнал за диалог и разбирателство в региона, обяви Плевнелиев. Той е категоричен, че само заедно страните от Югоизточна Европа може да се изправят срещу възникващите предизвикателства.

Плевнелиев определи срещата на върха като най-висшия форум за политически диалог в региона, в който участват 13 държави с близо 150 млн. население.

Преди 20 г., когато България стартира процеса на сътрудничество, в региона имаше напрежение и конфликти, каза Плевнелиев. А днес заедно строим магистрали и мостове, искаме границите да падат, а не да се местят. Днес регионалното сътрудничество е по-важно от всякога, наблегна държавният глава.

Той открои 3 области на развитие на регионалното сътрудничество по време на българското председателство: Свързаността, която се изразява в развитие на регионалната инфраструктура, укрепването на демокрацията и повишаване на сигурността и интеграцията.

Подобряването на регионалната инфраструктура и свързаност бяха определени като стратегически приоритет за развитието на Югоизточна Европа. „ЕС планира да инвестира почти 50 млрд. евро в региона до 2020 г. През следващите няколко години 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани чрез програмите за подобряване на трансграничното сътрудничество. Трябва да използваме тези ресурси разумно, за да подобрим рязко свързаността си и да укрепим вече съществуващите партньорства, както и да създадем нови“, посочи Плевнелиев.

Той е убеден, че енергийната зависимост може да бъде преодоляна само чрез съвместни усилия и чрез създаване на единен енергиен пазар.

Заедно можем да се справим и с предизвикателствата на миграционната криза, каза още президентът. Той съобщи, че участниците в срещата са се договорили специалните служби да засилят обмена на информация за бежанските потоци, както и да продължат съвместните учения и тренировки. Постигнато е пълно съгласие за задълбочаване на борбата срещу трафикантите на хора чрез по-активен обмен на данни, както и чрез по-силното използване на възможностите на Европол и Интерпол.

В отговор на въпрос Плевнелиев заяви, че в изказването на турския представител на срещата не е забелязана промяна в оценката на ситуацията с мигрантите.

„За 20 години постигнахме много, с което да се гордеем. Положихме усилия да постигнем стратегическите си цели - разширихме евроатлантическото пространство в региона. На основата на приетите за последните 20 г. документи можем да препотвърдим общите ни усилия за мир, стабилност и просперитет. Свързаността в областта на енергетиката, транспорта и инфраструктурата остава основен приоритет“, заяви президентът на Албания Буяр Нишани.

Хърватският министър на външните работи Миро Ковач даде висока оценка на постигнатото от българското председателство на ПСЮИЕ. „Хърватия ще се опита да бъде поне толкова ефективна, колкото България“, увери министър Ковач. Предизвикателствата, свързани с миграционната криза, свързаността - транспортна и телекомуникационна, както и засилен политически, включително парламентарен диалог ще бъдат във фокуса на усилията на хърватското председателство на ПСЮИЕ.

Като основни приоритети на хърватското председателство Миро Ковач посочи науката и образованието, енергетиката и енергийната сигурност и реакцията при кризи, вкючително участие на въоръжените сили в хуманитарни операции.

В края на срещата участниците приеха с абсолютен консенсус юбилейна деларация "ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество". (Пълният текст на декларацията публикуваме отделно).

В нея се казва: "Съзнаваме, че на 20-тата годишнина от създаването на ПСЮИЕ нашият регион е изправен пред нови дестабилизиращи сили, генерирани от кризите в Близкия изток и извън него. По-конкретно миграцията и бежанската криза изискват непосредствени и смели решения, основани на сътрудничество и диалог. Ето защо истинското регионално сътрудничество и консолидирането на европейския път на целия регион са съществени за справяне с тези безпрецедентни събития.

Убедени сме, че последователната координация и ефективното сътрудничество са ключови за устойчивото управление на всички настоящи или потенциални предизвикателства и за дълготраен мир и стабилност в региона. В този смисъл ние се нуждаем от политическа воля и амбициозен дневен ред, за да опазим нашето общо европейско бъдеще и да се справим с предизвикателствата на променящия се свят".