Четиридесет тела на малки тигърчета намерени в тайландски храм

Свят

01-06-2016, 13:04

Снимка:

AFP

Автор:

Превод и редакция Мила Иванова

Всичко от Автора

Това откриха разследващи полицаи в будистки храм обвинен в трафик и злоупотреби с животни

Четиридесет тела на малки тигърчета са били намерени във фризер на тайландски будистки храм, обвинен в трафик и злоупотреба  с  диви животни, предаде BBC.
Полицията  започна  операция в понеделник, в резултат на която бяха изведени всички живеещи в храма тигри.
Снимки на  журналисти от  мястото на инцидента,  публикувани в социалните медии показват 40 телца  на новородени,  наредени на пода. Гледката е покъртителна и редакцията на Bulgariautre.bg няма да публикува снимките.

Операцията ще продължи през цялата седмица, като в нея участват близо 1000  души.

От 2001 г. властите се борят с монасите от  храма, за да конфискуват тигрите след обвиненията за трафик на диви животни и злоупотреба с тях.

Храмът, официално известен  като Wat Pha Luang Ta Bua, е спирка за много  туристи  в продължение на десетилетия. Посетителите са имали  възможност да позират за снимки с тигрите. Активисти за правата на животните (ПЕТА) отдавна провеждат  кампания за закриване на храма, тъй като  животни там са  "затворени и им е отказано  всичко, което е важно за тях".

Монасите от храма не коментират разследването към момента, но има информация, че преди това са отрекли всички обвинения. От 137 тигри на храма, до момента са спасени няколко десеки при подобни акции.

Припомняме, че тигърът е застрашен от изчезване вид.  Днес на свобода има между 3,062 и 3,948 индивида от 100 000 в началото на ХХ век,  като повечето популации са изолирани една от друга. В момента тигрите обитават по-малко от 1,184,911 кв.км., което е спад от 41% спрямо 1990 г.