Българите в Брюксел дебатираха обща визия за бъдещето на страната ни

Общество

01-06-2016, 12:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 150 българи, живеещи и работещи в Брюксел, се обединиха около обща визия за просперитета на България заедно с българския еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева на конференцията "Моята мечта за България 2". Събитието се проведе във вторник, 31 май 2016 г., и се организира за втора поредна година от евродепутата Ева Паунова и Фондация "Заедно в час". Тазгодишното издание на конференцията бе посветено на темите иновации, образование и новите умения и на това как България да бъде "Дигитален лидер чрез уменията на бъдещето".

Заместник-председател Георгиева коментира, че за да бъде България силна в Европа през 2030 г. трябва да бъдем много по-гъвкави и успешно да реагираме на много по-свирепи шокове. Според нея, за да можем да решаваме съществуващите проблеми на континента,  ни е необходима по-силна и интегрирана икономика. „Това означава да можем да отваряме повече пространство за иновативност и нови технологии и да можем да продължим да градим нашата уникална конкурентоспособна сила – общият ни пазар, който следва да задълбочаваме и развиваме“, каза още тя.

Според Ева Паунова мечтата за България като дигитален лидер чрез уменията за успех минава през подобряването на качеството на образователната ни система. „Ако нямаме подготвените хора, които да имат желанието да се развиват в страната, няма как да стимулираме предприемаческа култура, иновативни бизнес модели и да държим позиция на регионален лидер. Политиките в сферата на образованието и икономиката следва да бъдат свързани с демографските политики, да бъдат дългосрочно ориентирани. Когато икономическата ситуация е благоприятна и живеем по-добре, имаме стимул да инвестираме в нашия бизнес и в нашите семейства“, заяви евродепутатът.                                                                           

За да се включи в дискусията, специално от България дойде Елена Маринова,  президент на "Мусала Софт" - една от водещите български компании в сферата на софтуерните услуги. Тя сподели, че пред работодателите в България съществуват предизвикателства да намерят и обучат таланта, който е необходим за развитието на бизнеса и икономическото развитие на страната и целия континент. Учителят на организацията с мисията всяко дете в България да има достъп до качествено образование "Заедно в час" Иван Господинов представи последните тенденции в употребата на технологии в образованието. Важен инструмент според него е подробният анализ на големи масиви от данни (big data) чрез компютърни алгоритми, които ще позволят да се отчете как моментното настроение на един човек може да се отрази на ученето му.

Говорител на конференцията бе и Иван Кънчев, създател на „Българска история“. Целта на „Българска история“, които вече имат над 250 000 последователи във фейсбук, е да популяризират българската история чрез интернет и иновативните технологии и да превърнат историята в оръжие на положителни цели. Това се случва чрез алтернатива на негативния и сух прочит на историята, който се предлага в училище. „На България днес и трябват не толкова герои, колкото професионалисти – хора, които си вършат работата и се опитват да променят нещо“, добави Кънчев. Никола Янев, президент на „Start It Smart“ сподели, че организацията му развива предприемаческия начин на мислене в България и работи за хората, които уреждат следващите иновации във всички сфери на живота. „Start It Smart“ създаде първата акселераторска програма в югоизточна Европа, обучила 250 човека.                      

Непосредствено след събитието се състоя официалното откриване на изложба, посветена на световноизвестни български иноватори. В него се включиха авторът й Пенка Лазарова и Карина Ангелова, която е първи секретар в Постоянното представителство на България в ЕС за образование и научни изследвания. Изложбата е изготвена от Клуб Млади Таланти и бе представена от шестима международни лауреати на конкурсите за наука и иновации на сдружението, които демонстрират своите иновативни решения на редица предизвикателства.

Второто издание на конференцията включи и едночасова мотивираща работна закуска, на която 30 млади професионалисти в европейските институции разговаряха с двама от най-успелите млади българи - Любомир Янчев, изобретател и предприемач, създател на технологичната компания "Мелиса" и Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час". Срещата премина в рамките на инициативата на списание Форбс „30 под 30“. Участниците в сутрешното и вечерното събитие се обединиха около необходимостта от трето издание на „Моята мечта за България“, което да отчете направеното през следващата една година и да начертае приоритетите за следващата.

Специални гости на „Моята мечта за България 2“ бяха евродепутатите Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Светослав Малинов и Емил Стоянов (2009 - 2012 г.), българският член на Европейската сметна палата Илиана Иванова и постоянният представител на Република България към Европейския съюз посланик Димитър Цанчев. Модератор на събитието беше актьорът Стефан Щерев.