Правната комисия се заема с Изборния кодекс

Комисията по правни въпроси ще обсъди предложенията за промени на ремонтирания вече Изборен кодекс

Предложенията за промени са на ГЕРБ, БСП и АБВ. Те идват след като мнозинството в парламента не се съобрази с наложеното от президента вето на определените от сънародниците ни в чужбина като ограничителни текстове.

Заради запазването на правата им ГЕРБ предложиха редакция. В рамките на Европейския съюз, извън посолството ни, ще се разкриват секции при наличие на 60 избиратели. Извън ЕС секции ще могат да се разкриват по преценка на посолството. Предвижда се, обаче във всяка държава извън България, да се разкриват до 35 секции.

От АБВ предлагат за откриване на секция да има 40 заявления. Предлагат и отпадане на условието за дерегистрация, ако не отидем да гласуваме два пъти на избори. Критерият за откриване на кметство да е 250 избиратели, изкат от от АБВ. Те настояват и за изравняване на прага за влизане в Европарламента с този, необходим за влизане в националния парламент.

От БСП предлагат да отпаднат задължителното и електронното дистанционно гласуване, а гласуването на избори и на референдум да ствава в два отделни, последователни неработни дни.

През седмицата и омбудсманът Мая Манолова предложи промени в Изборния кодекс, но те няма да бъдат обсъждани на днешното заседание на Комисията по правни въпроси.