Мини Евро по футбол в София

Състезанието ще се проведе на 1 и 2 юни на стадион "Васил Левски

Във връзка с предстоящото издание на Европейското първенство по футбол във Франция, Българският футболен съюз, Столична община и Министерството на външните работи на Република България, организират "Grassroots"- миниевропейско първенство по футбол 2016 за деца. Състезанието ще се проведе на 1 и 2 юни на Националния стадион „Васил Левски“ и е посветено на Деня на детето. Състезанието e част от програма на „Grassroots” и инициативата на БФС за развитието на детския и ученически футбол „Хайде да ритаме!“.

Турнирът има за цел да популяризира послания за толерантност, феърплей, както и да създаде условия за равнопоставено включване на момичета и момчета в спортна надпревара.

В него ще вземат участие 24 училища, които ще представят всяка от страните, участващи на финалите на Евро 2016 във Франция.

Третокласници и четвъртокласници от столицата ще покажат своите футболни умения в турнира, а форматът ще бъде като този на Евро 2016. Малките футболни надежди ще преминат първо през групова фаза, следвана от елиминационна и финал.

Жребият за надпреварата беше изтеглен днес в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“. Посланикът на Украйна в България – Н. Пр. Микола Балтажи и консулът на Кралство Белгия – Марк Фиреманс бяха специални гости на събитието и се запознаха с представителите на 25 ОУ „Д-р Петър Берон” и 201 ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, които ще представляват техните страни в състезанието