Националната статистика отчита скок в някои показатели

Портфейл

30-05-2016, 16:07

Снимка:

nsi.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Общият показател на бизнес климата в България нараства през май с 5,0 пункта, достигайки едногодишен връх в резултат на по-благоприятен бизнес климат във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Националната статистика отчита рязко повишение със 7,3 пункта в сравнение с предходния месец и на съставния показател "бизнес климат в търговията на дребно" в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчици през следващите три месец.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като проучването на НСИ за май отчита засилване на тяхното негативно влияние.

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През май съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 2,4 пункта след подобрение с 0,7 през април главно поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите в отрасъла за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобрение има и в очакванията им за следващите три месеца, докато мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са по-неблагоприятни.