Тръгва проверка и за имотното състояние на Чоков и съдружниците му

Чрез имотни измами скандалния управник е заграбил стотици декари земя

Цялостна проверка за собствеността на арестувания кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков, синовете му и още петима ще бъде извършена от Комисията за отнемане на придобитото незаконно имущество. Днес от прокуратурата са пратили в комисията и документите, с които я уведомят за повдигнатите обвинения за участие в престъпна група, занимаваща се основно с лихварство, пише "24 часа".

На комисията ще бъдат предоставени и резултатите от проверката, извършена по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров през януари т. г. Към нея е включена и Цветелина Нелова, жената с която Чоков живее без сключен брак. Чрез регистрираните от нея фирми Чоков извършвал голяма част от земеделската си дейност и наемал стотици декара ниви под аренда.

Състоянието на Чоков и приближените му ще бъде проверявано за последните десет години, като ще се извърши ревизия на всички разходи и приходи, които фамилията и фирмите му са имали за този период. Ако се установи разлика от 250 000 лв. или повече между официално декларираните доходи на участниците в групата и извършените от тях харчове, имането им ще бъде конфискувано в полза на държавата.

Обект на прокурорска проверка са и всички имотни сделки, сключвани от Ценко Чоков и близките му. Според разследващите има данни, че Чоков е придобивал земя от хора без наследници, както и че е "купувал" земя от вече починали хора. Чоков вече е подсъдим в блелослатинския районен съд за една от имотните си измами, но сигналите за десетки други или са потъвали в папките или по тях все още се работи.

Най-честата схема, по която Чоков и групата му ставали собственици на земя против волята на собствениците й е чрез арендата. Нивите първо били наемани за няколко години от крупния арендатор, както сам Чоков се определи пред специализирания съд. По-късно чрез фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове той или някой от неговите близки и приближени ставал собственик на земята.

Когато през миналата година пак се заговори за проверка за имотните измами, извършени от кмета на Галиче, той чрез свой близък нотариус в Бяла Слатина успя набързо да продаде около 380 дка, придобити по най-скандалния начин. Продажбите всъщност бяха формални и нови собственици пак ставаха хора от неговия кръг, а той арендуваше земята от тях.

Чрез имотни измами скандалния селски управник е заграбил стотици декари плодородна земя. Чоков има дългогодишни договори за аренда с почти цялото Галиче. Освен това той притежава хиляди декари обработваема земя в няколко околни врачански села.

Тази година много жители на Галиче решили да не подновяват вече изтеклите си договори си за аренда, но установили с ужас, че не могат да направят това. Договорите им били подновени за още 5 години без някой да ги е питал или искал съгласието им. Ценко Чоков попълнил новите договори, фалшифицирал подписите на собствениците на нивите и като кмет сам им удрял печата.

Онези, които решили да се оплачат от своеволията на кмета, веднага били заплашени и предупредени да не правят това, ако искат да останат читави и да не загубят земята си. Чоков не прави тази операция за първи път. При предишни проверки разследващите бяха установили, че през 2011 г. скандалния кмет само за един ден парафирал и оформил 800 договора за аренда.

 Според шефката на Апелативната специализирана прокуратура тепърва предстои много работа по разследване на извършените от Ценко Чоков и съдружниците му имотните измами. Магистратите ще изискат всички стари преписки и дела от различните районни управления, в които са подавани жалби срещу своеволията на скандалния кмет и заграбваната от него чужда земя.