Европейски магистрати започват проверка на прокуратурата

Общество

30-05-2016, 09:16

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов

Чуждестранни магистрати ще анализират дейността на българските си колеги и пропуските в прокуратура съгласно последния доклад на Европейската комисия за наблюдение на правосъдието, съобщава БНР.

Тази седмица четирима европейски прокурори ще се срещнат с българските си колеги и ще направят проверка на конкретни дела. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието. Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца.

В края на годината се очаква да бъде представен анализ и конкретни препоръки. Резултатите ще влязат и в следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

Прокурорите са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция. Прокурорите ще работят заедно с експерти от Европейската комисия.

Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов, във връзка с последния мониторингов доклад на Брюксел от януари.

В доклада от 2016-а пише, че „необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта“, припомня радиото.

Европейските експерти ще изследват именно причините, поради които конкретни дела не са приключили успешно.