В присъствието на Бойко Борисов откриха енергийно обновен блок в Благоевград (снимки)

Присъстваха още министрите Павлова и Бъчварова

Министър-председателят на България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пристигнаха в Благоевград, за да открият заедно с кмета д-р Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов поредния обновен блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Официалната церемония се състоя пред блок 205 в квартал „Орлова чука“.

Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве на хората в града и пожелаха успешно реализиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Премиерът Борисов, министрите и кметът на Благоевград бяха посрещнати от стотици хора, живеещи в обновени блокове и в такива, чиито процедури предстоят да стартират.

По време на церемонията кметът Камбитов акцентира върху ползите от реализиране на Националната програма, която е директно ориентирана към хората.

"В Благоевград вече са завършени общо 15 блока, продължаваме, докато всички сгради, предвидени за обновяване, не се санират. Въпреки опитите на много хора да пречат, санирането продължава, няма никакви проблеми, както с изпълнение на дейността, така и с финансирането. Всичко е в реда на нещата, още веднъж искам да благодаря на правителството, на премиера Бойко Борисов, на министър Павлова за това, че тази програма се реализира. В последно време не се отдава необходимото значение на Програмата, неглижира се, подценява се, а истината е, че толкова много пари се отделят. Всичко се финансира на 100% от държавата единствено и само в полза на гражданите. Благоевград продължава да санира, прогнозната стойност на дейностите е около 160 млн. лева и всички те са в полза на Благоевград, на хората, живеещи тук. Амбицията ни е през есента градът да изглежда по съвсем различен начин – така, както изглеждат санираните до момента блокове по Националната програма“, каза в част от словото си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че Благоевград е първенец по програмата.

"Поздравявам Благоевград, градът е първенец по Националната програма. 150 сгради ще бъдат санирани. За разлика от други градове тук почти няма несъгласни, за което ви благодаря за доверието. Продължаваме напред. Благоевград даде добър старт в две посоки“, каза Лиляна Павлова, визирайки, че именно тук стартира Националната програма, както и инициативата на общинското ръководство да бъдат изобразени велики личности от историята на България на фасадите на блоковете.

"Въпреки негативизма финансиране има, продължаваме приоритетно с останалите сгради в Благоевград. През тази година очакваме 750 сгради в цялата страна да бъдат обновени. Програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и други материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите. Поздравявам за активността жителите и ръководството на община Благоевград“, каза още министър Павлова. Тя призова живеещите в блоковете да пазят направеното като добри стопани.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави общинското ръководство и хората в Благоевград за проявената активност.

"Преди време, когато започнахме да действаме по Националната програма, тази социална политика ми се струваше нереална. Благодаря на Благоевград, тук почти всички блокове са обхванати от Националната програма. Отделят се по 1 млрд. На хората тук мога да кажа, че със санирането ежемесечните сметки на домакинствата намаляват значително, животът на апартаментите се удължава, стойността им се увеличава и цялостният облик на кварталите се подобрява. Гарантирам, че по никакъв начин няма да вдигаме данъците на тези апартаменти, нито ще ги отнемем от хората“, каза премиерът.

Той подчерта, че разликата в дължимите данъци за саниран и несаниран апартамент е около 1.70 лв. за година.

Стотици граждани изразиха благодарността към правителството, в лицето на Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

"Мечтаехме за това нещо и то се сбъдна. Надяваме се да пазим това, което е направено за нас“, каза Емилия Рашкова, която живее в един от обновените блокове по Националната програма.

По време на церемонията присъстваха народният представител Даниела Савеклива, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, общински съветници, заместник-кметовете на Благоевград инж. Янко Янков, Христина Шопова, директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, кметове на общини от областта, предстaвители на полиция и пожарна безопасност, домоуправители на блокове и граждани.

Преди откриване на блок 205 в квартал „Орлова Чука“ кметът на Благоевград бе домакин на работна среща, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, министър Румяна Бъчварова, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, главен комисар Антонио Ангелов, директор на главна дирекция "Гранична полиция", командирът на военно формирование 26 400 подп. Иван Иванов и представители на МВР. По време на срещата бяха обсъдени стратегически въпроси свързани със ситуацията на българо-гръцката граница, с преминаването на нелегални мигранти в България, както и бързата реакция от страна на службите. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че към момента в Европа няма друга държава, която да е реагирала толкова бързо и да е върнала бежанците.

"Това е рекордна реадмисия, за което искам да благодаря и на гръцката държава и гръцкия министър, че веднага ги прие, защо има и бебета на по няколко месеца. Подсигурихме максимално хуманно отношение- млека, памперси, храни, вода, всичко което е необходимо и веднага бяха върнати. Искам да успокоим хората, че голямата група мигранти веднага е върната. Другата по-малка група не можем днес да я върнем, защото има 17 досъдебни производства. В рамките на седмица те ще бъдат завършени и те ще бъдат върнати. Сега ще бъдат настанени временно в Любимец, в център от затворен тип. В групите има и много деца и за това сме много внимателни“, добави още премиерът Бойко Борисов.