Може ли да бъде разплетен гърменският възел?

Тази седмица в Гърмен имаше два протеста

Гърмен- година след конфликта, когато местните скочиха срещу съселяните си роми от квартал "Кремиковци". В селото отново има напрежение- два пъти протестираха тази седмица. Междувременно Еврпейският съд по правата на човека обяви жалбата, заведена в защита на ромите за приоритетна и очаква от правителството конкретни действия. Може ли да бъде разплетен гърменският възел, провери екип на БНТ.

В Гърмен, макар и рехави, протестите отново се възобновиха. Последните дни- три пъти. Всеки път когато на свои заседания общинския съвет трябва да решава и изработването на подробен устройствен план за квартал "Кремиковци". План, който би коригирал купища грешки и парадокси, трупани близо 60 години. Когато било важно Гърмен да стане общински център.

Минка Капитанова - кмет на Гърмен - "Не са достигнали определен брой жители и са докарали няколко семейства от София, те са били от София в "Кремиковци" са работили явно. Те за това го казват и квартал "Кремиковци". Хората разказват, че с камиони са ги докарвали както са били с каруците, с животните и са ги докарали и са ги настанили и точно на това място."

Но нищо не направили, за да узаконят престоят им. Употребени и забравени. До 97-ма година, когато земите им са върнати на хора от Гърмен и Марчево.

Минка Капитанова - "Много хора от Марчево от Гърмен имат земеделска земя. 97-ма година връщат земеделските земи. Обаче то първо не е трябвало да има връщане, защото там хората са живеели вече."

По-късно обезщетили собствениците с друга земя, а тази придобила статут на общинска. И преди 6 години ромите получили възможност да купят земята под къщите си. За лев и 50 квадратния метър.

Минка Капитанова - "Ами това е девета категория, неполивна, хиляда и петстотин лева на декар. Аз мисля, че е нормалната цена."

Опитали се да им издадат и удостоверения за търпимост. От 134 само 10 получили документи, а останалите- заповеди за събаряне. 5 години по-късно, след протестите в Гърмен, се сещат за тях и багерите идват. И докато европейският съд за правата на човека ги спря, успяват да съборят 10 къщи. Това, обаче, не прогонва обитателите им.

Мария Чернева, БНТ - "Тази барака е построена върху основите на бутната миналата година незаконна къща. Просто семейство с 5 деца, няма къде другаде на отиде. Така че бутането на къщи тук не е решение на проблема."

А и Европейският съд по правата на човека напомни задълженията на България по конвенцията - не може да се бута единствен дом на хората, без да им се осигури подслон.

Ибрахим Джуркин - общински съветник, ГЕРБ - "Реално, по принцип, сега трябва да се съборят 140 къщи по разписание на ДНСК. Къде ще отидат? Къде ще отиде този народ? Това са 1000 човека, къде можем да ги настаним? Гърмен искат да ги разселят във всички села, да ги разпръснат по селата. 16 села е нашата община. Опитахме. Има свободни училища в Скребетно, Осиково, Дебрен, даже го предложихме и го приехме. Да, но веднага проблемът се пренесе в селата, в които цитирам почнаха пак техните кметове от селата идват и също блокират общината."
Минка Капитанова - "Тези хора са родени тук, те трябва да продължат да живеят, няма как да ги заличим с гумичка и да изчезнат от картата на Гърмен."

Така че приемането на подробен устройствен план и промяна в статута на земята за сега изглежда единствено възможното решение.

Даниела Михайлова - Сдружение "Инициатива за равни възможности" - "И на тези хора да бъде дадена възможност да закупят парцелите, върху които така или иначе живеят и съответно да пристъпят към строителство, което е в съгласие със законовите процедури. Ще имат възможност да получат строителни линии. И да се превърнат в данъкоплатци. Виждате ли, това също е важно!"

Подобни проекти вече вървят в Дупница, Пещера, Кюстендил. Със съдействието на "Тръст за социална алтернатива", който впрочем е готов да помогне и с устройствения план на "Кремиковци".

Даниела Михайлова - Проектът се развива и в трите пилотни общини с подкрепата на местното българско население, защото всички имат интерес от това, ромите в тези квартали да ..."
Мария Чернева, БНТ -" Да спрат да са проблем?"
Даниела Михайлова - "Да, да имат възможност да живеят в съгласие със закона. Това е, което хората искат. Те не искат нищо наготово."
Анка Айдарова - "Ние знаем, че хората се трудят да имат хубави къщи, да имат вода, да имат чешми, да имат канализация, да живеят както всички хора- нормално и ние го искаме. Ние не сме кучета, ние не сме животни, ние сме хора!"
Борис Илиев - "Ние сме бедни, но сме работливи. Не сме така- мързеливи, да кажем, по начало. Работиме кошници, работиме- берем гъби, по Гърция отиваме, по Балкана отиваме, по Вищерица, по Бесед, работиме навсякъде, където имаме работа работиме, не сме мързеливи."

Но "Кремиковци" три пъти се размина с ПУП-а. Общинският съвет отказва предложенията на кметицата. Под натиска и на протестите.

Ибрахим Джуркин - "Защото има спорове от страна на жителите на село Гърмен - имат си много земи, които са възстановени техни, а те са настанени ромите на тях."
Минка Капитанова - "Ако те наистина имат решения, те се обръщат към съда и ги въвеждат във владение. Ако има такива. Защото много от тях твърдят, че имат дела, че са спечелили делата и на мен не са ми предоставени такива документи."
Ахмед Башев - бивш кмет на Гърмен, ДПС - "От един битов скандал се възбуди това напрежение, което явно е тлеело в душите на някои хора. За съжаление се прокрадва един лош национализъм."
Политическото разслоение в общинския съвет е толкова шарено, че се предполага вземане или на неправилни решения или боричкания на инат.
Ибрахим Джуркин - "Ами нашата група по принцип два пъти гласуваме против!"
Мария Чернева, БНТ . - "А защо?"
Ибрахим Джуркин - "Но трябва да гласуваме! Все още няма едно такова единение при самите съветници, за да се реши този проблем."
Ахмед Башев - "Но не е без значение, разбира се и аз го наричам "шизофренно управление" на управляващите в Гърмен. Защото когато искаш да ставаш кмет, трябва да си мериш приказките какво обещаваш!"
Анка Айдарова - "Ние искаме, както си бяхме преди българите, да сме си пак едно. Ние сме международни хора. И с българи, и с помаци, и с турции, с роми сме едно. Нямаме никакви претенции."
Борис Илиев - "Ние тука сме израснали в село Гърмен, селяните сме едно население чисто просто и се уважаваме. И си помагаме един на друг, те ни помагат, ние помагаме взаимно.

А би могло да бъде и иначе. На 600 километра от Гърмен, в Каварна, има ромски квартал за чудо и приказ. В регулация и възможност да купят земя, местните доказват, че няма невъзможни неща. И с малко помощ в началото, днес те са полезни и важни за общността."