Ще поскъпне ли почивката в Гърция?

Очаква се вдигане на цените на стоките и на ДДС

От 1 юни в Гърция се очаква да скочат цените на стоките и услугите като данък добавена стойност от 23 ще стане 24 на сто. Ще поскъпне ли почивката на българина, който в последните години избира гръцките курорти за лятната си ваканция провери екип на БНТ.

Мария Кинцакис има хотел на брега на морето в курорта Ставрос. Разказа, че повечето от туристите, които идват при нея, са българи, сърби и румънци. Хотелската й част за това лято е резервирана на 60 процента. Тя няма да променя цените.

Мария Кинцакис, собственик на хотел в Гърция
"По-добре ние да загубиме малко хотелиерите отколкото туристите, трябва да помагаме на туристите, вместо да ги загубиме защото какво ще стане, ако загубиме туристите?"

Нощувка със закуска за двама души в активния летен сезон в този хотел върви от 40 до 100 евро в зависимост от условията. Българи, които стопанисват хотели в Гърция и ги предоставят на туристи, също казаха, че няма да вдигат цените, поне за това лято.

Мария Миликина, управител на офис на туристическа агенция
"Дори и като пакет нощувка и закуска или нощувка- закуска и вечеря-обяд няма да има промяна."

В Гърция от юни с 10 процента се очаква да поскъпне всичко- от млякото до напитките казват тук и дават пример. Ако дадена храна досега е струвала едно евро, след увеличението ще бъде евро и 10 евроцента.

Боряна Такова, турист
"Ние живеем в София и ни излиза по принцип по-евтино отколкото на българското Черноморие, но ако вдигнат цените може би ще бъде същото, така че вече не знам дали ще бъде вече толкова евтино за нас."

Сръбски туристи разказаха, че не се притесняват от скока на цените на стоките и услугите в Гърция .

Данък добавена стойност за хотелите в Гърция се очаква да се увеличи от 6 на 13 процента. Най-много българи- над 50 процента избират да за почивка през лятото в курортите - „Неа Врастна", "Аспровалта" и „Ставрос" в Северна Гърция.