Путин плаши Румъния заради американския противоракетен щит

Свят

29-05-2016, 07:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Румънското МВнР подчерта чисто отбранителния характер на системата за ПРО.

Русия ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, за да сведе до минимум заплахата, която представляват разположените в Румъния елементи за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ. Това заяви президентът Владимир Путин на пресконференция след разговорите си в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас късно в петък, пише в. "Труд".

“Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си”, каза Путин, без да уточни какви. “Същото важи и за Полша”, допълни руският президент. На 12 май в румънската военна база “Девеселу” бе приведена в оперативна готовност противоракетната система “Иджис ъшор”. Ден по-късно започна изграждането в Полша на елементи от US ракетния щит в Европа.
Румънското МВнР вчера изрази изненада от позицията на руския президен, като отново подчерта чисто отбранителния характер на системата за ПРО.

Руският президент отбеляза приноса на Гърция за сближаване на Русия с ЕС, като посочи, че прекрасно разбира тежкото положение на Гърция и на нейния премиер, който трябва да взема много трудни решения. “Съвсем не очакваме от Гърция да извърши подвизите на Херкулес и тя едва ли ще успее да изчисти Авгиевите обори на европейската бюрокрация”, отсече Путин.

Той отбеляза, че Москва се е отказала от проекта за газопровод “Южен поток”, след като България е спряла изпълнението му под натиска на САЩ и ЕС. В момента Русия се стреми да изпълни “Северен поток 2”, но това не означава, че няма да задейства и проекти на юг, посочи руският президент, като обаче уточни, че няма да харчи пари напразно, а ще иска предварителни гаранции от ЕС за изпълнението им.

Вчера, във втория ден от визитата си в Гърция, Путин пристигна на Атон за честванията на 1000 години от руското присъствие в Света гора. В Карея, главния град на Атон, той присъства на служба в негова чест, по време на която седя на епископския трон. А по-късно трябваше да посети руския манастир “Свети Пантелеймон”, където да го посрещне руският патриарх Кирил.