Близо 100 нелегални атакуваха границата ни с Гърция

Общество

28-05-2016, 18:57

Снимка:

vecer.mk

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Армията помага на Гранична полиция за овладяване на ситуацията


Близо 100 нелегални мигранти атакуваха България през граничен пункт "Кулата". Към границата спешно е изпратено и военно подразделение от Благоевград.

Едната група от нелегални мигранти е задържана на зелената граница с Гърция, а другата – при проверка на товарен влак, влизащ от гръцка страна. Снощи около 23.50 часа на зелената граница с Гърция, на 50 м от бившето ГКПП Кулата са задържани 34 нелегални мигранти. По първоначална информация 16 от тях са сирийци, а 18 иракчани.
Днес около 12.00 часа на жп гара Кулата граничните полицаи са извършили проверка на влизащ от Гърция товарен влак, като са открити голяма група нелегални имигранти, които по първоначална информация са афганистанци. Работата по случая продължава по двете групи.

В момента мигрантите са задържани в граничното полицейско управление в Петрич. По случая освен граничните полицаи работят и военни.

Българските власти преговарят с гръцките си колеги да върнат мигрантите обратно на гръцка територия.

В момента поделение 26400, базирано в Благоевград, и най-близко до границата, е вдигнато под тревога, военнослужещите се готвят да отпътуват към българо-гръцката граница, за да уплътнят охраната й.

Към 14 часа е подаден сигнал, че има сбиване между полиция и бежанци. Не се знае на чия територия – българска или гръцка. Армията е вдигната, за да окаже помощ на гранична полиция.