Чоков малтретирал своя жертва с шише в ануса

Кметът набил една от жертвите си с дръжката на брадва

С близо 3 часа закъснение започна заседанието на състав на Спецсъда, който трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста кмета на село Галиче Ценко Чоков и сочените за част от неговата група още 7 души.

Ценко Чоков и обвиненият негов син Мартин разчитат, освен на защитата на адвокат Иво Найденов, и на семейно подкрепление.

Защитници на честта на фамилията пред специализирания наказателен съд са другите му две деца - Спас Чоков и дъщеря му от първия брак Виолина Кръстева.
Пред съда кметът посочи, че е земеделски производител. Кмет със средно образование. Преди заседанието Чоков запази мълчание пред медиите.

След обичайните правни уточнения делото продължи с изясняване на фактите и разкриване на интересни обстоятелства около отношенията в размирния район на Северозапада.

Държавното обвинение поиска постоянен арест за задържаните, като се мотивираха с някои доста стряскащи показания на свидетели.

Свидетел разказал как една от жертвите на Чоков получила шише в задните части. Лично Мартин Чоков показвал снимки на мъжа и действително се виждал човекът със свалени гащи и шише в ануса. Втори свидетел потвърждава това.

Прокуратурата разполага с показания и как кметът набил една от жертвите си с дръжката на брадва.

Свидетел докладвал, че кметският син Мартин Чоков давал заеми срещу лихва. Продавал и дрога с протекцията на влиятелния си баща кмет. Емил Марков е друг свидетел, който също свидетелствал за тази дейност на Чоков младши. Свидетелят Радослав Илиев обяснил, че Мартин Чоков го „псувал и ступал”, страхувал се от Мартин и баща му.

Свидетел разказва как Пора и Пайнера (не основателят на музикалната компания в Димитровград, б.р.) събирали пари от длъжниците на Чокови. Те били от най-доверените хора на Мартин, отвлекли един от длъжниците на Чокови.

Свидетел разказва пред прокуратурата, че Мартин Чоков го заплашвал с убийство. Разказва се, че когато Мартин Чоков не можел сам да се справи се намесвал и баща му Ценко. Наследникът на кмета носел и оръжие. Показвал и се хвалел с пистолета си. Показвал и дрогата, която според свидетелски показания, пласирал. Месечната лихва за заемите на кметския син стигали до 1000 лева. Според казаното кметът Ценко Чоков ходел и заплашвал свидетели да се откажат от показанията си.

Свидетели разказват и за имотните измами на кмета Ценко Чоков. Една от жертвите Веселин Тушинов също усетил брадвеното правосъдие на фамилията. Оплакал се в полицията. При разпита му заедно с полицаите присъствали и Чокови. След това получил сериозни заплахи.

Друг свидетел разказа как от покойния си дядо разбрал,че къщата им е прехвърлена на кмета, тъй като Ценко Чоков го принудил да му я препише. Този свидетел усетил на свой гръб правосъдието на кмета. Лично Чоков го завел в кметството и го бил, докато ризата му се разкъса.

Кметът на Галиче отвърна на удара на съселяните си, набедили го за палежите, нажежили обстановката в най-прочутото българско село в държавата от последните дни.

Ценко Чоков внесъл тъжба срещу съселянина му Веселин Тушинов, който го набеди, че е подпалил колите му и че се е опитал да го убие. Жалбата е за клеветнически твърдения. Още една жалба срещу него е внесъл кметът от 2015. Третата жалба пак е срещу Тушинов пак за клеветнически твърдения срещу Ценко Чоков.

Изникна и друга съдебна интрига. По дело срещу Мартин Чоков в районния съд в Бяла Слатина свидетели, но в негова защита, са двама от обвиняемите днес в групата.

Адвокат Иво Найденов посочи, че техните показания не били в подкрепа на тезата на прокуратурата в Бяла Слатина. Там срещу кметския син се е ожалил Радослав Илиев. Същият е дал показания обаче и по настоящото производство, което не се хареса на защитникът на Чокови.

news.bg