Откриха праисторически рисунки в Страната на баските (снимки)

Намират се на 300 метра от входа на пещера

Над 70 скални рисунки отпреди около 14 000 години са открити в пещерата Ачура в Северна Испания, съобщи сп. "Сианс е авнир". Пещерата се намира в Баската автономна област.

За да ги различи, човек трябва да има набито око. Испански спелеолози открили скални изображения на непознати праисторически животни - коне, елени, бизони, зубри, хибридни създания. върху стените на пещерата. Тази своеобразна галерия с произведения на изкуството от палеолита се намира във вътрешността на пещерата в района на Бериатуа, на 50 км от Билбао.
Макар пещерата да е известна на учените от 1929 г., никой не е забелязал скалните рисунки във вътрешността й. Опасният достъп до пещерата я е направил недостъпна за туристи. Само няколко спелеолози наскоро получиха разрешение да я изследват.

Проучванията, започнали през 2014 г., доведоха до идентифициране на въпросните деликатни гравюри върху площ с дължина стотина метра. След продължително лутане в пещерата, археологът Диего Гарате и спелеологът Иняки Инчаурбе попаднали на скалните изображения, които се намират на повече от 300 метра от входа й. Някои рисунки са създадени на височина 4 метра от земята и са обградени от следи, които са трудни за разгадаване. Открити са през септември м.г., но за тях се съобщава едва сега.