Цачева разговаря с ученици, отличени в конкурс за есе за спасяването на българските евреи

В конкурса са участвали ученици от Видин, Габрово, Левски, Костинброд, София, Пловдив, Гоце Делчев и др.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с учениците, отличени в конкурса за есе на тема „Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война”. Наградените младежи ще пътуват до Израел като гости на Лигата против поругаване, Кнесет, Яд Вашем и патриарха на Йерусалим. Те ще посетят израелския парламент (Кнесет) и ще се срещнат с неговия председател Йоел Еделщайн. В конкурса са участвали ученици от Видин, Габрово, Левски, Костинброд, София, Пловдив, Гоце Делчев, Разлог, Якоруда, Черноочене, Рудозем.

Като българи имаме основание за самочувствие за това, че благодарение на единението на цялото общество сме успели да спасим близо 50 хиляди български евреи, отбеляза пред учениците председателят на Народното събрание. Цецка Цачева подчерта, че е важно младите да бъдат приобщени към темата за гибелта на милиони евреи през Втората световна война и да знаят за приноса на България за спасяването на българските евреи. Тя благодари на организаторите на конкурса за идеята да провокират ученици да споделят своите виждания за тази страница от историята, базирайки се на книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”.

В динамичния свят, в който живеем, предизвикателствата, пред които се изправяме, нерядко водят до противопоставяне един срещу друг само, защото сме различни, посочи Цачева. Тя подчерта, че умението да приемеш другия, който мисли по-различно от теб, е най-демократичинят начин за съжителстване между всички граждани. Трябва да познаваме историята си, да помним корените си, да живеем с проблемите на днешния ден и категорично да се противопоставяме на всички опити за насаждане на някакъв вид омраза, заяви председателят на Народното събрание.

Някои от отличените ученици представиха своите разсъждения по темата „Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война”. Те отбелязаха, че е важно да бъде запазена толерантността, характерна за българското общество и да бъде попречено тя да се превърне в безразличие. Спасяването на българските евреи е пример за това как един народ може да се обедини и да направи велика постъпка, подчерта ученик от Карлово.

В сградата на Народното събрание отличените ученици разгледаха кабинета на заместник-председателя на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев, пленарната зала на българския парламент и научиха повече за историята и работата на законодателната институция.