Президентът пита КС за три от въпросите на референдума

Политика

28-05-2016, 07:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промените в Изборния кодекс предвиждат допитването да е заедно с предстоящите избори за президент вероятно в края на октомври

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе по три от въпросите за референдума на Слави Трифонов. На 12 май парламентът пусна допитването на шоумена без дебати и без редакции. Плевнелиев е сезирал КС по следните въпроси - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и по мажоритарния избор на директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в два тура с абсолютно мнозинство . 

Президентът предупреди веднага след гласуването от НС, че “референдумът е ядреното оръжие на демокрацията и затова е важно кой го използва”. Премиерът Бойко Борисов обвини депутатите в популизъм и обяви, че единият от въпросите е не 100, а 1000%  противоконституционен. Промените в Изборния кодекс предвиждат допитването да е заедно с предстоящите избори за президент. Очаква се те да са в края на октомври. Най-вероятно датата за вота ще бъде обявена още преди лятната ваканция, която е от началото на август, за да се спази срокът от 60 дни.

Ако КС обяви трите въпроса, за които е сезиран от Плевнелиев за противоконституционни, допитването на Слави се обезсмисля. Остават следните три въпроса: “Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”, “ Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” и “Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?” Вторият въпрос вече е решен в Изборния кодекс.