Бандата на Чоков – брутална, действала в целия Северозапад

В рамките на акцията са извършени 45 претърсвания и обиски, разпитани са 20 свидетели

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу осем лица за участие в организираната престъпна група на кмета на село Галиче – Ценко Чоков.

Това обяви на брифинг Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Припомняме, вчера при специализирана операция на ГДПОП в селото бяха задържани общо 12 души, като срещу осем от тях вече са предявени обвинения. Сред тях са кметът Чоков и синът му Мартин.

В спецпрокуратурата имало досъдебно производство срещу Чоков още от февруари 2016 г., но службите станали готови за реализацията в средата на май.

В рамките на акцията са извършени 45 претърсвания и обиски, разпитани са 20 свидетели, иззети са множество доказателства. За реализацията на службите са използвани специални разузнавателни средства.

Организираната престъпна група се е занимавала със следните незаконни дейности – лихварство, имотни измами, побои и насилие, изнудвания и отвличания спрямо лица, на които са давани суми и след това са изнудвани.

Ценко Чоков е обвинен за още пет престъпления, сред които средна телесна повреда и отвличане.

От дома му са иззети 14 хиляди лева, тефтери, в които са отбелязвани сумите, давани на лицата, както и вещества, които реагирали на наркотици.

Затруднени сме изключително много от това, че се работи в условия на страх и недоверие за това, какво ще се случи по-нататък с досъдебното производство.

Смятам, че към настоящия момент имаме достатъчно доказателства, за да бъдем убедителни и пред специализирания наказателен съд”, заяви Даниела Попова.

Главеният секретар на МВР Георги Костов благодари на колегите си от ГДБОП в лицето на директора Ивайло Спиридонов, които в относително кратък период работят оперативно по въпросната група от края на миналата година и са събрали достатъчно данни, за да образуват досъдебно производство в началото на тази година.

Той определи престъпната група, ръководена от Цеко Чоков, като действаща на територията на Северозапада от относително голям период от време. „Това е високо конспиративна престъпна група, изключително брутална и държаща в страх цялото население на региона”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Главният секретар апелира към други пострадали граждани да свидетелстват. Костов заяви, че са били предприети големи по обем оперативно-издирвателни действия, освен това делото е било на личен контрол в полицията при директора на ГДБОП – Спиридонов и при главния секретар на МВР, а досъдебното производство е било на личен контрол при главния прокурор.

Решението за акцията е било взето на 18-ти май. Главният секретар на МВР подчерта, че реализацията от вчера не е по повод извършеното престъпление – палеж от нощта на 23-ти срещу 24-ти май.

„Мога да кажа, че престъплението от 23-24-ти косвено затрудни вчерашната реализация”, коментира Костов. Той каза още, че косвено се разследва организираната престъпна група и за това престъпление , но към момента нямало повдигнато обвинение за палежа.

Главният секретар на МВР Георги Костов каза още, че най-накрая очаква да има възмездие за хората от Северозапада.

На въпрос дали Ценко Чоков е получавал политическо покровителство и полицейски или магистратски чадър, главният секретар на МВР Георги Костов заяви: „Нямаме данни за такъв вид покровителство в рамките на полицейското производство, по което сме работили, ако имаме данни за такъв вид покровителство, в рамките на производството ще ги придвижим по съответния ред за взимане на отношение”.

От свидетелските показания става ясна организацията и дейността на групата и отделните действия, за които лицата са привлечени като обвиняеми. До момента спецпрокуратурата има разпитани трима анонимни свидетели.

Освен това стана ясно, че в сина на Ценко Чоков – Мартин Чоков са намерени и иззети дебитни карти на трети лица. Все още не е установен броят на длъжниците, взимали заеми най-често от 100 до 300 лв. срещу 20% лихва.

Изследват се случаи на връзки с всички възможни институции и неправителствени организации, с които Ценко Чоков е имал отношение като кмет на населеното място.

Към настоящия момент срещу Касъм Касъмов - лидера на ДПС в Бяла Слатина има повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. "Събират се доказателства за съпричастност на Касъм Касъмов към цялостната дейност на организираната престъпна група", заяви Даниела Попова.

Към настоящия момент постоянна мярка задържане под стража ще бъде поискана и за осемте привлечени като обвиняеми, но преценката за това ще бъде направена от наблюдаващия прокурор по делото.

Утре ще бъде внесено искането за взимането на мярка за неотклонение от наблюдаващия прокурор. Главният секретар на МВР Георги Костов посочи, че към момента Ценко Чоков не е привлечен като обвиняем за палежа на автомобила в село Галище в нощта на 23-ти срещу 24-ти май и изтъкна. Той отказа да коментира дали въпросният свидетел по делото за палежа се е провалил на полиграфа и изтъкна, че този метод не е годно доказателствено средство.

Дълго е подготвяна акцията в Галиче. Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Румяна Бъчварова в кулоарите на Народното събрание. Според нея едва ли скоро ситуацията в селото ще се успокои. Имало твърде дълго изостряни отношения.  Тя отказа да носи отговорност за това, че чак сега се действа в Галиче. Имало категорични доказателства.

news.bg