Дамбея отнесе 8 години затвор за въоръжен грабеж и опит за убийство

Крими

27-05-2016, 17:00

Снимка:

снимка, Флагман.бг

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

7 години и половина пандиз за рецидивист, осъждан 32 пъти за кражби и грабежи

Престъпникът атакувал заедно със свой авер къщата на кметицата на сливенското село Младово

Районният съд в Сливен даде 8-годишна присъда на Дамян Кършовски, по прякор Дамбея. Бившият челен на "Бандата на Рижите" е осъден за това, че в новогодишната нощ заедно с Георги Петков правят опит да ограбят вила в сливенското с. Младово. Оказало се обаче, че имотът е на кметицата - Димка Славова. Двамата разбили огромния зид на къщата, но точно тогава били спипани от съпруга на кметицата-Тодор и подгонени от ловната дружинка в селото.
Според показанията по делото бургазлиите Георги Петков и Дамян Кършовски се познавали отдавна. В началото на месец декември миналата годините разбрали от свои познати, че мъж, който развивал успешен бизнес, притежава имот в с. Младово. Предположили, че е възможно там да съхранява част от средствата си и решили да ограбят къщата. За целта, около коледните празници, посетили селото и проучили местоположението на имота, начините за проникване в него и възможностите за бягство, в случай че бъдат забелязани.
На същата дата, около 23:10 ч. двама мъже от Младово, които празнували с компания в питейно заведение, намиращо се в селото, и които имали ключ от гореспоменатия имот отишли до него за подаръци. Единият забелязал силуети на трима непознати, които побягнали към оградата на съседния двор. Вратата била отключена. След като разбрал, че в двора има непознати, мъжът съобщил за тях на своя спътник. Двамата влезли в двора, но там вече нямало никого. Чували се само стъпките на непознатите. Мъжете се върнали на улицата и забелязали трима мъже, които се отдалечавали, бягайки в посока към главната улица на селото. Те тръгнали след непознатите и след секунди едно от изостаналите лица се обърнало и произвело изстрел срещу тях. Въпреки това, двамата продължили да ги преследват по улицата, но не след дълго непознатият отново се обърнал и произвел изстрел срещу тях. Тогава мъжете се обадили на свои приятели от компанията.
Малко по-късно, те застигнали един от непознатите и го задържали. Другият непознат продължил да бяга. Задържаният бил Георги Петков. Той бил съборен на земята с помощта на дошлите на помощ хора от селото. Тогава Петков признал, че със спътниците си са от Бургас и са дошли да търсят пари в жилището.
През това време, останалите мъже от селото, които преследвали избягалия непознат, забелязали, че непознатият държи в ръката си пистолет и върви бавно напред. Близо до една от последните къщи на селото той спряло. Мъжете му извикали да хвърли пистолета. Непознатият се обърнал, произвел още един изстрел към тях и отново побягнал по черния път към канала.
Мъжете, които се придвижвали с микробус, опитали се да се приближат, но тогава непознатият произвел два изстрела по посока на микробуса. Първият куршум улучил рамката на прозореца на предната лява врата, а вторият, пръскайки стъклото откъм страната на шофьора, прострелял водача на автомобила в лявото рамо. Тогава спътникът му, който носел в себе си ловна пушка, предупредил бягащия, че ще стреля. Непознатият отново побягнал, но бил прострелян в крака с патрон за лов на пъдпъдъци. В последствие бил задържан. Това бил Дамян Кършовски.