Открит е гроба на Аристотел

Свят

27-05-2016, 13:31

Снимка:

keeptalkinggreece.com

Автор:

ivanova2016

Всичко от Автора

Родният град на философа се оказа мястото където е погребан

25 години отнеха на известният археолог Костас Сисманидис за да открие къде е бил  погребан великият гръцки мислител и философ Аристотел. Това е древният град Стагира, по настоящем Олимпиада, на източния бряг на Халкидики. Това обяви на пресконференция археологът. Откритието се случи по време на провеждащия се в Солун конгрес посветен на 2400 години от рождението на знаменития философ.

 

"Открихме гроба, намерихме олтара, за който се говори в древни източници, както и пътят, водещ към погребението", разкри Костас Сисманидис.

Аристотел, ученик на Платон, умира през 322 г. пр Хр., след като създава всеобхватна философска система, обхващаща и сфери на съвременните дисциплини социология, логика и физика.

"Когато Аристотел починал в Халкида, през октомври 322 г. пр.н.е., хората на Стагира са донесли пепелта му обратно на мястото, където е роден. Положили пепелта в бронзова урна и я поставили на място, което се нарича "Аристотел". Всеки път, когато е трябвало  да се решават важни и трудни проблеми, те са свиквали събрание на това "Аристотелово" място", допълва Костас Сисманидис.