Г-7: Brexit e заплаха за световната икономика

Свят

27-05-2016, 10:48

Снимка:

bbc.com

Автор:

ivanova2016

Всичко от Автора

Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС е „сериозна заплаха за растежа на световната икономика“

След два дни преговори, лидерите на САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Япония, определиха растежа на световната икономика като "неотложен приоритет".
Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз представлява „сериозна заплаха за растежа на световната икономика“. Това се казва в заключителната декларация от срещата на Г-7 в Япония, съобщи Би Би Си.

В документа лидерите на седемте най-развити индустриални държави предупреждават, че излизането на Великобритания от ЕС ще обърне тенденцията на увеличаване на световните търговия, инвестиции и работни места.

В заключителния документ лидерите от Г-7 определят глобалния растеж като приоритет за справяне със заплахите за световната икономика и сигурност.

Макар темата за "Brexit" да не бе включена в официалните разговори на срещата, тя бе включена във финалния документ. Предупреждението за икономическите последици от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС идва в момент в който Великобритания се подготвя за провеждането на референдум на 23 юни, на който британците ще гласуват „за” или „против” излизането на страната от Европейския съюз.

Групата обещава да се бори и справя с общи усилия с големите рискове за растежа на световната икономика, включително и заплахите за международния ред като терористични атаки, насилие и екстремизъм.

В изявлението си лидерите се ангажират "с отварянето на нови работни места в полза на всички сегменти на нашите общества" и призовават международните пазари да останат отворени, за да се борят с всички форми на протекционизъм. От Г-7 заявят, че няма да допускат "конкурентна девалвация" на своите валути и отправят предупреждение срещу въвеждането на резки промени в обменните курсове.

В допълнение към акцента върху икономическите предизвикателства в света, Г7 наблегна и на редица по-широки политически въпроси. Заключителният документ описва бежанската криза в Европа като "глобално предизвикателство, което изисква глобален отговор."

Лидерите изразяват "загриженост за ситуацията в източно и южно Китайско море", където териториалните спорове са довели до увеличаване на напрежението в региона през последните години.