Въоръжените сили на Китай възнамеряват за първи път да изпратят въоръжени с ядрени ракети подводници в Тихия океан, пише „Гардиън”.

Пекин се аргументира, че новите оръжейни системи на САЩ подкопават възможностите за сдържане на Китай, което оставя страната без алтернативи.

Китайски военни представители не са коментирали кога ще започнат да извършват подобни патрули в океана, но твърдят, че действията са неизбежни.

Мерките са предприети във връзка с разкритията от март, че САЩ могат да разположат противоракетен щит в Южна Корея и че развиват свръхзвукови ракети, които потенциално са способни да свалят всяка китайска ракета по-малко от час след изстрелването й. Пекин е убеден, че действията на Вашингтон представляват голяма заплаха за ефективността на наземно базираните сили за сдържане.

В наскоро изнесен от Пентагона доклад пред Конгреса се прогнозира, че „Китай вероятно ще проведе първия патрул за ядрено възпиране по някой време през 2016 година”, макар че топ американски офицери направиха такива прогнози и преди.

Китай работи по създаването на ефективни балистични ракети за подводници от повече от 3 десетилетия, но действителното им разгръщане е отлагано заради технически проблеми, институционални препирни и политически решения.

До момента Пекин се стремеше към внимателна политика на сдържане, подчертавайки, че никога няма да бъде първата страна, която ще използва атомни оръжия при конфликт, и отделно складира бойните глави и ракетите отделно, които са под стриктния контрол на китайското ръководство.