Депутатите обличат в закон полицейския произвол

Най-доброто от печата

26-05-2016, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Обосновано предположение" за тежко престъпление отваря врати на службите към нета, телефонните разговори и SMS-ите ни

МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица.
Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане. Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.
Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.
Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: „За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление“.
„Няма яснота кой прави това обосновано предположение и дали не се отварят врати за полицейски произвол. Смущаващо е, че се бърза толкова много с материя, която е изключително чувствителна“, коментира пред „Труд“ адвокат Александър Кашъмов, експерт от Програма „Достъп до информация“. Според него трябвало много внимателно да се анализира дали новият текст не противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който казва, че личният живот и личната кореспонденция са неприкосновени.